İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ERMENİSTAN BİLİM ADAMLARI İLHAM ALİYEV`İN ŞANTAJ KONUŞMASINI PROTESTO ETTİLER

14 Aralıkta Azerbaycan Ulusal Bilimler Akademisinin kuruluşunun 60. yılı dolayısıyle düzenlenen törende devlet başkanı İlham Aliyev Azerbaycanlı bilim adamlarına, Azerilerin Karabağ’ın yerlileri olduğu, Ermenilerin Karabağ’a 1870’li yıllarda yerleştikleri ve buradaki Azerileri soykırımına uğrattıklarına ilişkin kitaplar yazmaaları için direktifte bulunmuştu.

İlham Aliyev’in bu bilim dışı ve Ermeni düşmanı girişimlerini protesto etmek üzerte, 27 Aralıkta Ermenistan Ulusal Bilimler Akademisi (UBA) Salonunda siyasi yorumcu Aram Safaryan’ın yönettiği bir Yuvarlak Masa toplantısı gerçekleştirildi.

İlk konuşmacı Ermenistan Savunma Bakanı danışmanı Hayk Kotanjyan, Aliyev’in girişimini protesto ettikten sonra, konuya ilişkin olarak AGİT Minsk Grubu ülkelerine, eşbaşkanlarına, Ermenistan Devlet Başkanına ve Ermenistan Güvenlik Konseyi sekreterine başvurulması çağrısında bulundu.

UBA Başkan Yrd. Vladimir Bahudaryan Ermenistan yönetimini, Ermeni araştırmalarına daha çok önem vermesi için çağrıda bulunurken, Dağlık Karabağ tarihine ilişkin çalışmanın İngilizce, Fransızca, Almanca ve Rusça baskılarının yapılması için de öneride bulundu.

UBA Şarkiyat Enstitüsü Md. Nikolay Hovhannisyan, olağan dışı bir durum olmadığını ve konuya galip bir halk olarak bakmak gerektiğini vurgularken, UBA Arkeoloji ve Etnografya Enstitüsü Md. Aram Kalantaryan, kurtarılmış alanların Ermenilere aidiyetine ilişkin sorunun gündeme getirilmesini, Erivan Devlet Üniv. Tarih Fakültesi dekanı Hayk Avetisyansa devletten Ermeni araştırmalarına daha fazla önem göstermesi talep ettiler.

Şarkiyat Enstitüsü İran Araştırmaları kürsüsü bşk. Garnik Asatryan, Aliyev’in bu direktifi sonrasında, Azerbaycan’da ajitatif amaçlı, bilimsel düzeyi düşük eserler üretileceğini ve dünya bilim çevrelerinin buna önem vermiyeceğini söylerken, Ermenistan’da ulusal düzeyde propagandanın yetersizliğine de dikkati çekti.

Arkeoloji ve Etnografya Enstitüsü Bl. sorumlusu Grigor Grigoryan ve Bölüm kıdemli çalışanı Hamlet Petrosyan, Şuşi ve kurtarılmış alanlarda yapılan kazılara ilişkin Azerbaycan’ın UNESCO düzeyinde gürültü çıkardığını ancak Ermenistan dışişleri bakanlığı, Ermenistan ve Karabağ yönetimlerinin konuyla alakadar olmadıklarına işaret ederken, toplantı sonunda, Ermenistan Bilim Adamlarının yapacağı ortak açıklama değerlendirildi.

H. Çakıryan

Yorumlar kapatıldı.