İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

’301’ler Geceyarısı Ekspresi gibi

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, son dönemde 301. maddeden açılan davaların Türkiye’nin imajına Geceyarısı Ekspresi filmi kadar zarar verdiğini söyledi.

NTV’nin sorularını yanıtlayan Gül, Türkiye’de bilinçli olarak kargaşa yaratmak isteyen bir zihniyetin var olduğunu savundu. Orhan Pamuk davası ve AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk hakkındaki soruşturmayla ilgili soruları yanıtlayan Gül, “Yasalar eskiyebilir, önemli olan değerlerdir. Köklü değişikliklerin tam yerleşmesi için sabırlı olmak lazım. Yeni TCK çıktıktan sonra birçok mahkeme kararında hakimler AİHM kararlarına atıfta bulunmuştur. Bundan birkaç gün önce bir mahkeme eleştiri ağırdır ama eleştiri hakkı vardır diye karar verdi” dedi. Senaryosunu Oliver Stone’un yazdığı ve Alan Parker’ın yönettiği Midnight Express (Geceyarısı Ekspresi) isimli film, Türkiye’de yargı ve cezaevi sistemine yönelik ağır ve önemli kısmı gerçekdışı eleştirilerle, dünyada Türkiye’ye ilişkin tamiri zor bir önyargı yaratmıştı. 301. maddeyi kullanan zihniyetin Türkiye’nin imajına Geceyarısı Ekspresi filmi kadar zarar verdiğini söyleyen Gül, “Reform sürecini pekiştireceğiz. Hem reformları geliştireceğiz, hem de uygulamaları takip edeceğiz” diye konuştu.

İnsan Hakları Dairesi eski başkanı İbrahim Kaboğlu, Prof. Baskın Oran gibi AKP karşıtı kişilerle hükümete karşı davalar açanların aynı kişiler olduğunu söyleyen Gül, “Yasalar dokunulmaz değildir, Reform İzleme Grubu olarak takip ediyoruz. Bu yasaları gerekirse değiştiririz. Ama önce bakacağız, bu yasalar nasıl yorumlanacak” dedi.

Yorumlar kapatıldı.