İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

BU YIL ARKEOLOJİK KAZILARDAN VERİMLİ SONUÇLAR

Ermenistan Ulusal Bilimler Akademisi Arkeoloji ve Etnografya Enstitüsü, 2005 yılı içinde gerçekleştirdiği arkeolojik kazılardan verimli sonuçlar elde etti. Ararat, Amavir, Aragadzotn, Geğarkunik, Sünik, Davuş eyaletlerinde yapılan kazılar sonucunda; paleolit, neolit, erken bronz, Urartu medeniyeti, mimarlığı, Hellenistik dönem tapınak yapıları ve yapı malzemelerine ilişkin önemli bulgular ortaya çıkardı.

Kazıların büyük kısmı yabancı uzmanlarla ortaklaşa gerçekleştirilirken, bu yılın Ağustos ayından itibaren, 15 yıldır kazılarına ara verilen, eski Ermenistan başkentleri olan Artaşat, Armavir, Dvin bölgeleri kazılarına devlet desteğiyle devam edildi.

Kazılar sonucunda Armavir’de Urartu dönemine ait dikkay çekici bir tapınak ortaya çıkarılırken, yabancı kazı gruplarıyla Sisyan, Aşağı Godedzor’da yapılan kazılarda M.Ö. V-IV binyıllara ait yerleşim birimleri ortaya çıkarıldı ve Mezopotamya’ya özgü “ubeydi” renkli kil kaplar ortaya çıkarıldı. 2005 yılının en önemli sonucu sayılan bu durum, 6-7 bin yıl önce Ermenistan’daki sosyo-ekonomik hareket ve gelişmeler ışık tutmakta.

Ararat ovası Arataşen ve Aknaşen köylerinde Neolit dönemi M.Ö. 7-6 binyıllar erken tarım kültürüne ilişkin buluntuların, Avrupanın farklı laboratuvarlarında incelenmesi sonrasında; taş aletlerin yapım malzeme kaynaklarını teyid ederken, Karbon metoduyla ayapılan analizler, arkeolojik alan alt katmanlarını M.Ö. VI. binyılın ilk yarısına tarihlemekteler.

İcevan Hovk köyü mahalinde Fransız ve İngiliz arkeologların ortaya çıkardıkları mağaralar, Ermeni-Amerikan kazı grubunun Geğarot köyünde ortaya çıkardıkları Pagan dönemi tapınağı ve buradaki buluntular, özellikle M.Ö. 15 ve 14. yy. Ermeni pagan dönemine ilişkin dikkat çekici veriler sunmaktaydı.

Araks nehri kenarındaki tapınak kazıları, alanın nehir sularının getirdiği taş ve mil tabakasıyla kaplanmış olmasından zorlukla ilerlerken, UBA Arkeoloji Enstitüsü çalışanları, şahısların sponsorluğunda özellikle Karaabağ Şuşi’de de kazılar gerçekleştirdiler.

Ruzan Poğosyan

Yorumlar kapatıldı.