İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Verkin, Pamuk ve demokratik hak!

Ruhat Mengi

Enteresan bir haberdi Ermeni asıllı Türk Verkin Kasapoğlu Arıoba’nın Orhan Pamuk’a itirazı…

Verkin Hanım “Ermenileri en az Hırant Dink kadar temsil ediyorum. Madem ki ‘demokratik’ kelimesini her fırsatta kullanıyorlar, bu da benim demokratik hakkım” diyerek mahkeme akşamı verilen yemeğe gitmiş ve Orhan Pamuk’la konuşmuş.

Demokrasiye, insan haklarına, özgürlüklere her cümlesinde ve kitaplarında bol bol yer veren Orhan Pamuk yanına yaklaşarak kartını uzatan Verkin Kasapoğlu’nun önce kendisini tebrik edeceğini sanmış. Ama arkadan; “Ben Türkiye’li bir Ermeni’yim. Bu kadar derin bir konuyu kullanış biçiminize sesini çıkarmayan Ermeniler adına demokratik bir şekilde protesto etmeye geldim. Bu yaptığınızın kimseye bir faydası olmadığı gibi tam aksine zararı olduğunu düşünüyorum” deyince elindeki kartviziti buruşturmuş ve hiç cevap vermemiş.

Verkin Hanım sonra da onun yanında duran ve daha önceden tanıdığı Hırant Dink’e dönünce Dink sinirlenerek “Benimle konuşma” demiş.

Bir tarafta “Memleketi seven bir Türk vatandaşı olarak Türkiye’ye zarar verilmesini istemiyorum. Burası benim vatanım. Bu yapılanlar Türkiye’nin girişimlerini, Ermenistan’la olan ilişkilerini de zedeliyor” diyen, “Fikir özgürlüğü değil bu. Tarihçi değilsin, uzman değilsin, yaptığının tahrikten başka değeri yok” diyen bir Ermeni asıllı vatandaş, öte yanda başlattığı sorumsuz davranışı sürdüren ve Avrupalılar tarafından “Bir ben konuşabildim” şeklindeki gerçeğe uymayan sözüyle “kahraman” seçilen bir Türk yazar.

Haydi bunları da bir yana bırakalım; demokratik hakları dilinden düşürmeyenlerin “kendilerininkinden farklı bir görüş dile getirildiğinde” ne kadar demokratik (!) davrandıklarını görebiliyor muyuz acaba?

Onlar konuşunca “fikir özgürlüğü”, karşı görüş dile getirilince “sus, konuşma!”.. Özgürlükte de çifte standart olur mu demeyin, bazıları isterse bal gibi oluyor işte!

Yılın kahramanı!

İngiltere’nin The Independent gazetesi edebiyat ve yayın dünyasında yılın “kahramanlar” ını ve “alçaklar”ını seçmiş.

Yılın kahramanı beklenen bir isim: “Kimse konuşamıyor, bir ben konuştum” diyerek uzman olmadığı, bilen bir tarihçinin karşısında üç dakikada haksızlığı ve bilgisizliği ortaya çıkacak bir konuda yabancı basına ahkâm kesen edebiyatçımız Orhan Pamuk.

Böyle bir seçim bizim gazetelerde yapılsa, örneğin “alçaklar” konusunda seçilenlere hemen itiraz gelirdi. Independent’a gelmemiş.

Acaba diyorum bizde de denense…

Meselâ Independent’in “kahraman”ı acaba listenin neresinde yer alırdı?

Merak etmiyor musunuz siz de?

Yorumlar kapatıldı.