İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Pamuk davasında bir kör nokta daha

Bir suçun basın yoluyla işlenmesi halinde 4 ay içinde dava açılması gerekiyor. Pamuk’un avukatı 5 ay sonra açıldığı için davanın düşmesini istedi.

Adalet Bakanlığı’nın izin yetkisi nedeniyle tartışılan Orhan Pamuk davasının, yasada öngörülen süre dolduktan sonra açıldığı ortaya çıktı. Pamuk’un avukatı Haluk İnanıcı, Şişli 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’ne verdiği dilekçede, basın-yayın yoluyla işlenen suçlarda dava açma süresinin en fazla 4 ay olduğuna işaret etti. İddianamede “suç tarihi”nin 9 Şubat olarak belirtildiğini kaydeden İnanıcı, 4 aylık sürenin 9 Haziran’da olduğunu, oysa davanın 30 Haziran’d a açıldığını hatırlattı. İnanıcı, 4 aylık yasal süre aşıldığından, davanın düşürülmesini istedi. İnanıcı’nın dilekçesinde işaret ettiği Basın Yasası’nın 26’ıncı maddesinde, dava açma süreleri gösteriliyor. Buna göre, bir suçun basın – yayın yoluyla işlenmesi halinde savcıların en fazla 4 aylık süresi bulunuyor. Çünkü Yasa’da, “Basılmış eserler yoluyla işlenen suçlarla ilgili ceza davalarının günlük yayınlar yönünden iki ay, diğer basılmış eserler yönünden dört ay içinde açılması zorunludur” ifadesi yer alıyor. Bu nedenle Mahkeme, Adalet Bakanlığı izin verse bile Pamuk’un yargılandığı suçun basın-yayın yoluyla işlendiği sonucuna vardıktan sonra sürenin aşılmış olması nedeniyle davanın düşürülmesine karar verebilecek.

GAZETELER DELİL

Şişli 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi, bu konuda karar vermeden önce, suçun “basın-yayın yoluyla işlenmiş” olup olmadığını değerlendirecek. İddianamede suç savcılığa göre suç, basın yayın yoluyla işlenmişti.

Ersan ATAR

Yorumlar kapatıldı.