İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Maşayı ele veren şok sözler

Türklere, “soykırımcı” iftirası atan O. Pamuk’un Avrupa’nın adamı olduğu, MacShane’den icazet istemesiyle ortaya çıktı: Sürgüne mi gitmeliyim?

Kulağına fısıldadı

Türkiye’yi karıştırmak isteyen güçlerin kucağında oyuncak olan Orhan Pamuk, kendini ihbar etti. Pamuk, Şişli Adliyesi’nde İngiliz Milletvekili Denis MacShane’e sokulup elini tuttuktan sonra “Sürgüne mi gitmeliyim?” diye fısıldadı…

Maskeler düşüyor

İftiracI O. Pamuk’un dış güçler tarafından yönlendirildiğini ortaya çıkaran bu itiraf, İngiliz İşçi Partisi Milletvekili ve Avrupa’dan sorumlu eski Bakan Denis MacShane’nin The Observer gazetesindeki yazdığı makalede yer aldı.

Maskeyi düşüren ayrıntı

“Türklüğe hakaretten” yargılanan Orhan Pamuk’un Avrupa’nın adamı olduğu, İngiliz’den icazet istemesiyle bir kez daha teyit edildi. Pamuk, MacShane’e “Sürgüne mi gitmeliyim?” diye sordu.

Bir İsviçre dergisine verdiği demeçte “Bu topraklarda 1 milyon Ermeni 30 bin Kürt öldürüldü” sözleri ile Türk’e soykırımcı iftirasını atan Orhan Pamuk, Avrupa’nın adamı olduğunu İngiliz İşçi Partisi milletvekili ve Avrupa’dan sorumlu eski bakan Denis MacShane sorduğu soruyla gözler önüne serdi. Türküğe hakaretten hakim önüne çıktığı dava sonrası Pamuk, MacShane’e, “Sürgüne mi gitmeliyim” sorusunu yöneltti. İngiliz Milletvekili MacShane, The Observer gazetesine yazdığı yazıda Pamuk’un hakim önüne çıktığı gün yaşananları kaleme aldı. MacShane’in, yazısının içinde yer alan bir ayrıntı ise, Pamuk’un yabancıların direktifleri ile hareket ettiğini gözler önüne serdi.

İŞTE İNGİLİZ MacShane’İN YAZISI

İngiliz İşçi Partisi milletvekili ve Avrupa’dan sorumlu eski bakan Denis MacShane, Orhan Pamuk davasını eleştirerek , “Türkiye’nin yeni ayetullahları, laik ulusal devleti koruduklarını öne sürüyor ancak İran’daki dini sansürcüleri taklit ediyor” iddiasında bulunduğu yazısında, Pamuk’un kendi kendini ele veren o cümlesinin altını çiziyor. Observer gazetesine yazdığı sözkonusu makalede MacShane, “Duruşmanın ardından Orhan Pamuk ürkmüş vaziyette bana sürgüne mi gitmeliyim? diye sordu. Umarım böyle olmaz. Voltaire kazanmadıkça ve ayetullahlar -laik ve dinci- kaybetmedikçe Türkiye Avrupa Birliği’ne giremeyecek” ifadelerini kullandı. Orhan Pamuk’un hakim karşısına çıktığı gün Avrupa Birliği’nin komiserleri de Şişli Adliyesi’ne çıkarma yaparak, Türk yargısını baskı altına almaya çalışmışlardı. Komiserler, yaptıkları açıklamalarla Pamuk’un davasının düşmesi gerektiğini ileri sürerek, “Bu davanın Türkiye’ için bir imtihan olduğunu ileri sürmüşlerdi.

301.madde hemen değişmez

Adalet Bakanı Cemil Çiçek’in gündeminde, yine Orhan Pamuk davası vardı. Eskişehir’de düzenlenen bir toplantıda konuşan Çiçek, Pamuk’un “Türklüğe hakaret” suçlamasıyla yargılandığı, Türk Ceza Kanunu’nun 301.maddesini hemen değiştirmeyi düşünmediklerini açıkladı.

“YARGILAMADA VIP OLAMAZ”

Bakan Çiçek, “1 Haziran’da yürürlüğe girmiş yasalarda size göre farklı, bana göre farklı konuda yasa değiştireceksek o zaman yargıda istikrar diye birşey de kalmaz. Yasaların bütünlüğü de bozulur” dedi. “Yargılama işleminde VIP olamaz”diyen Çiçek, bazı kişiler için VIP muamelesi istendiğini söyledi. Çiçek, Başmüzakereci Ali Babacan’ın ‘TCK’nın 301’inci maddesi değişmeli’ sözü için de, “Türkiye özgürlükler noktasında önemli adımlar attı. Bu adımların sonuçlarının beklenmesi gerekiyor. Biraz demokratik sabıra ihtiyaç var. Bir gecede hiçbir şey değişmiyor” değerlendirmesinde bulundu. Adalet Bakanı Bakanlar Kurulu’nda bu konuları değerlendirdiklerini hatırlatan Çiçek, Kurul toplantısı sonrası yaptığı açıklamaların hükümetin düşüncesi olduğunu, kişisel görüşü olmadığının altını çizdi.

TÜSİAD Pamuk’u sahiplendi

8 Mart Dünya Kadınlar Günü bahane edilerek 6 Mart’ta düzenlenen gösteride polisin terör yandaşlarına müdahale etmesini eleştiren TÜSİAD şimdi de Orhan Pamuk’a sahip çıktı. TÜSİAD’ın Yüksek İstişare Konseyi toplantısında konuşan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sabancı, Türkiye’nin ifade özgürlüğünün önüne konan engelleri bir türlü tam anlamıyla ortadan kaldırmadığını savundu. Sabancı, “Fazla demokrasinin Türkiye’yi dış güçlere karşı zayıf düşüreceği inancı, kendi kendimizi zayıf düşürmenin en önemli aracı haline geldi” dedi. Sabancı, “Orhan Pamuk, Hırant Dink davalarına, Hasan Cemal, İsmet Berkan, Murat Belge, Haluk Şahin ve Erol Katırcıoğlu hakkında açılan davalara (yasalar böyle ne yapalım) bakış açısıyla değil yasaların çağdaş, çoğulcu, demokratik standartlara uygun olmamasının siyasi sorumluluğu üstlenilerek yaklaşılmalı” ifadelerini kullandı.

“Bu adamı postalayın”

HÜRPARTİ Genel Başkanı Yaşar Okuyan, Pamuk’la ilgili olarak toplumda bir “nefret” oluştuğunu söyledi. Birlik Haber-Sen Genel Başkanı Hüsamettin Şanal ve beraberindeki heyet, Yaşar Okuyan’ı parti genel merkezinde ziyaret etti. Okuyan, görüşmede yaptığı konuşmada, Orhan Pamuk’un yargılandığı dava ile ilgili gelişmeleri değerlendirdi.

NE ZAMAN GİDECEK

Okuyan, “Orhan Pamuk ne zaman gidecek bilmiyoruz ama hükümet bu adamı hemen yurtdışına postalamalı, postalamazsa da halkın haklı tepkilerine de söylenecek hiç bir söz yoktur” diye konuştu. Birlik Haber-Sen Genel Başkanı Hüsamettin Şanal da, Türk Telekom’un özelleştirilmesinin ardından yaklaşık 25 bin kişinin başka kurumlara nakil için havuza alınacağını ifade ederek, bu durumda çalışanların hak kaybına uğrayacağını söyledi.

Sezer: İktidar boşluğu var

DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, Türkiye’de yaşanan gelişmelerin bir hükümet boşluğu bulunduğu izlenimi yarattığını söyledi. Sezer, yaptığı yazılı açıklamada, hükümetin hiçbir konuda basiret gösteremediğini, olumsuzlukları önlemek için önlem almak gibi bir yaklaşımı bulunmadığını belirterek, “Olaylar olduktan, ülke zarar gördükten sonra pişmanlıklar, tepkiler dile getiriliyor” dedi.

ZARAR VERİYOR

Sezer, en son Pamuk davasının ulaştığı boyutlar nedeniyle de ülkeye büyük zarar verdiğine dikkat çekti.

Sezer konuşmasını şöyle sürdürdü: “AKP hükümeti birliğimize ve bütünlüğümüze yapılan saldırılara karşı ya tümüyle sessiz kalıyor ya da etkisiz açıklamalar yapmaktan öteye gidemiyor. Hükümet, devletin kurumlarını siyasallaştırmaya çalışmaktan; olumsuz gelişmeler yaşanmadan müdahale etmeye fırsat bulamıyor”

Yorumlar kapatıldı.