İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Demokratlar Pamuk’u neden terk etti?

Mehmet Y. Yılmaz

ORHAN Pamuk yargılanırken ‘demokratik kamuoyu’ neden orada değildi?

Bu soru bir süredir tartışılıyor. Önce Murat Belge yazdı, sonra Hasan Cemal.

Yersiz bir soru da değil.

Orhan Pamuk’un yargılandığı gün, salonun kapısında, benim görebildiğim kadarıyla, ‘şiddet gösterisi’ için gelmemiş bir tek protestocu vardı: Bedri Baykam. Elindeki pankart ile Pamuk’u protesto ettiğini hepimiz gördük.

Bu tür davalarda ‘sanık’ olarak yargılanan kişinin de taraftarlarının olması doğaldır.

Onlar da mahkeme kapısına giderek yargılanan kişiye desteklerini gösterirler. Tıpkı Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü’nün davasında olduğu gibi.

Belge ve Cemal’in merakı bundan kaynaklanıyor. Dava, esas itibarıyla bir ‘ifade özgürlüğü davası’. Ve bu yönüyle de bizim toplumumuzda birçok destekçisi olabilecek bir durumu var ‘sanık’ Orhan Pamuk’un.

Ama o gün mahkeme salonunda ve adliye kapısında Orhan Pamuk’un yanında belli kişiler dışında kimse yoktu. Yolun bir kenarında toplanıp demokratik hakların genişletilmesi için kimse gösteri yapmadı. Acaba neden?

Kişisel görüşüm şu ki Orhan Pamuk, öyle bir saçma söz söyledi ki, insanların saçmalama özgürlüklerini rahatça savunabilecek olanlar bile arkasında duramıyor.

Çevremde hepsi ‘demokrat’ olan, ‘ırkçı milliyetçilikle’ uzak yakın ilgisi olmayan birçok arkadaşım, tanıdığım var. İçlerinde Orhan Pamuk’u yazar olarak beğenenler ve takip edenler de az değil. Ama hiçbirinin içinden Pamuk’u savunmak, ona destek olmak da gelmiyor.

Sonuç olarak bu davadan herkes kendince bir sonuç çıkaracak. Orhan Pamuk da bir sonuç çıkarmalı. Neden böyle olduğunu, her zaman arkasında olabilecek insanları neden böylesine kırıp gücendirdiğini de bir düşünmeli.

Pamuk ‘Tabuları ben yıkıyorum da ondan’ diye düşünürse, fena halde yanılır.

Çünkü o insanların bu sessiz protestolarının ardında kurşunlanmış bebek cesetleri yatıyor.

(Kısaltıldı)

Yorumlar kapatıldı.