İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

BİNYILIN ÖNCELİKLERİ KORPORASYONU´NDAN ERMENİSTAN´A 235 MİLYON DOLAR TAHSİS EDİLDİ

Finans ve Ekonomi Bakan Yard. Dikran Haçatryan düzenlediği basın toplantısında; 16 Aralık’ta Binyılın Öncelikleri Korporasyonu Dörektörler Kurulu’nun Ermenistan yönetimine, Ermenistanla yapılacak anlaşmanın onaylandığını bildirdiğini açıkladı. 5 yıl süreli ve 235 milyon ABD doları tutarındaki proje yardımı Ermenistandaki Tarım sulama sistemleri ve kırsal yolların yapılması ve onarılmasını içeriyor.

Haçatryan, projenin süreç içinde revizyona uğradığını ve sadece tarım sulama sistemlerini değil, ürün hasat sonrası süreçlerinde köylüye destek ve pazarlama danışmanlık hizmetlerini içerdiğini de kaydetti.

Tahsis edilwen 235 milyon dolar şu şekilde dağıtılmakta: Kçy yollarının onarımı için 57 milyon dolar yerine 67 milyon, sulama sistemleri için 118 milyon dolar yerine 146,5 milyon dolar (projede istikararı temin için 32 milyon dolar öngörülmekte, yönetim giderleri 18 milyon, monitoıring ve değerleme 5 milyon, köylülere tahsis edilecek kredi tutarı 9 milyon dolar).

Haçatryan projeden 200.000 aile veya 750.000 kişinin (kırsal nüfusun %75’i) faydalanacağını ve bununla kırsal fakirliğin %6 oranında azalacağına da dikkati çekti.

300 taşra yerleşim biriminin toplam 1000 km uzunluğundaki 85 yolla ana yollara bağlanacağını da ifade eden Haçatryan, bunun hayati önem taşıyan yolların %45’ne karşıulık geldiğini de belirtti.

Haçatryan yol yapımı için sadece Amerikan hükümetinin tahsis ettiği değil, hükümet bütçesinden, Lins Fonundan ve Asya Gelişim Bankası kaynaklarından da tahsis edilecek meblağlarla 500 km daha yol daha onarılacağını kaydetti.

Haçatryan sulama sistemi çerçevesinde 21 bölgesel sulama sisteminin kısmen veya tamamen onarılacağını, 7 barajın onarılacağını veya yapılacağını, 68 pompa istasyonunun modernleştirilip, %15 ortak finansmanla ev dahili sulama sistemlerinin de onarılacağına dikkati çekti.

Dikran Haçatryan, konuya ilişkin anlaçmanın Ocak ayında imzalanacağını ve ancak bu tarih sonrasında krdi tahsisat takviminin belli olacağını da hatırlattı.

Ara Martirosyan

Yorumlar kapatıldı.