İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Son sanık `İzmir Büyücüleri´

TCK’nın ifade özgürlüğünü engelleyen 301. maddesinin son hedefi Mara Meimaridi’nin ‘İzmir Büyücüleri’ adlı romanı oldu. Beyoğlu Savcılığı, ‘Roman, Türklüğü aşağılıyor’ diyerek dava açtı

İSTANBUL – Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 301. maddesine dayandırılarak açılan davaların ardı arkası kesilmiyor. Beyoğlu Savcılığı, Mara Meimaridi’nin ‘İzmir Büyücüleri’ adlı romanında ‘Türklüğün aşağılandığı’ iddiasıyla Literatür Yayıncılık Edebiyat Araştırma İnceleme ve Sosyal Bilimler Yayın Yönetmeni Abdullah Yılmaz hakkında TCK’nın 301. maddesinden dava açtı.

Osmanlı döneminde Türk, Musevi, Ermeni, Rum ve Levantenlerin bir arada yaşadığı İzmir’de büyülerle örülü bir dünyayı masalsı dilde anlatan ve Türkiye’de 25 baskı yapan romanla ilgili iddianame özetle şöyle:

“Kitapta, Türkler’e, Türk devletine ve Türk askerine ölçülülük sınırlarını aşan, daha çok Türk ulusunu aşağılamayı amaçlayan, hakaretamiz nitelikteki sözlere yer verilmek suretiyle eleştiri sınırları aşılmakta. Kitapta, Türklerin ‘her zaman hazır olandan, insanın emeğinden yemek için fırsat kullanan bir yılan gibi orada oldukları’ şeklinde eleştiri sınırlarını aşan tahkir ve tezyif edici, aşağılayıcı hakaret niteliğinde ibareler bulunduğu, Türklerin azınlıkları sömürdüğü, Türk’ün Rum’u, Yunan’ı vuracağı belirtilerek, düşünce açıklama sınırını aşan, tahkir ve tezyif edici, Türklüğü aşağılamak suçuna açıkça vücut verdiği, bilirkişi raporu ve suç ihbarıyla anlaşılmıştır.” (Kültür Sanat)

Yorumlar kapatıldı.