İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hükümette 301 kavgası

Başmüzakereci Babacan: İfade özgürlüğünün önündeki engeller kaldırılmalı. TCK’nın 301. maddesi yeniden düzenlenmeli. Adalet Bakanı Çiçek: Hukuku hukukçulara, iktisadı iktisatçılara bırakmak lazım

ANKARA – Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, yazar Orhan Pamuk davası nedeniyle Türkiye için üzücü gelişmeler yaşandığını belirterek Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 301. maddesinin değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Adalet Bakanı Cemil Çiçek ise Babacan’ın bu açıklamasına “Hukuku hukukçulara, iktisadı iktisatçılara sormak lazım” diyerek tepki gösterdi.

Dün CNN Türk’teki ‘Manşet’ programına katılan Babacan, Pamuk davasını değerlendirirken, “Geçen hafta Türkiye için üzücü ve Türkiye’nin bir şeyler kaybettiği bir dönem oldu” dedi.

Pamuk’un TCK’nın 301. maddesinden yargılandığının anımsatılması üzerine Babacan, şunları kaydetti: “Düşüncenin ve ifadenin önündeki her türlü engele karşıyız. Çünkü, bu engellerden en çok zarar görmüş kadrolara biz sahibiz. Kimse, özgürlüklerin önündeki engellerin kaldırılması gerektiği konusundaki görüşlerimize şüpheyle yaklaşmasın.”

Babacan, hükümetin ifade özgürlüğü konusunda adım atmaya kararlı olduğunu vurgularken, düşünce ve ifade özgürlüğü yolunda büyük engel olarak görülen TCK’nın 301. maddesinin değişmesi gerektiğini de kaydetti.

Babacan, “Özgürlükler ve demokratikleşme yolunda gerçekleştirdiğimiz sessiz devrim sürecek. Biz, özgürlüklerde samimiyiz” dedi. Yargının bağımsızlığı ve güçler ayrılığı ilkesine dikkati çeken Babacan, herkesin buna saygı göstermesini istedi.

‘Ben duymadım’

Babacan’ın 301. maddenin değiştirilmesi gerektiği yönündeki bu önerisine Hükümet Sözcüsü ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek’ten tepki geldi. Pamuk davasına ilişkin dosyayla ilgili incelemesinin sürdüğünü belirten Çiçek, Babacan’ın sözlerinin anımsatılması üzerine “Nerede söylemiş, ben duymadım. Hukuku hukukçulara, iktisadı iktisatçılara sormak lazım” karşılığını verdi.

‘Gül sorun uygulamada’

301.madde, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün dün İnsan Hakları Ortak Platformu ile yaptığı görüşmede de gündeme geldi. Görüşmenin içeriğini Radikal’e anlatan Platform Sözcüsü ve İnsan Hakları Derneği Başkanı Yusuf Alataş, Gül’e TCK 301. maddeden kaynaklanan sorunları aktardıklarını söyledi. Alataş, “Sayın Gül, 301’deki sorunun yasanın kendisinden çok uygulamasından kaynaklandığını ve bu konuda adım atabileceklerini söyledi” dedi. Alataş’ın aktardığına göre Gül, Pamuk duruşmasında yaşanan olaylarla ilgili de şu değerlendirmeyi yaptı: “Polis, bu kadar dar bir sokakta, nasıl buna izin verir, nasıl müdahale etmez anlayamıyorum. Çok ciddi şekilde bir soruşturma yapılıyor.”

Tartışılan madde

Çok sayıda aydının yargılandığı TCK’nın 301. maddesi şöyle:

“1. Türklüğü, Cumhuriyeti veya TBMM’yi alenen aşağılayan kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. 2. Türkiye Cumhuriyeti hükümetini, devletin yargı organlarını, askeri veya emniyet teşkilatını alenen aşağılayan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. 3. Türklüğü aşağılamanın yabancı bir ülkede bir Türk vatandaşı tarafından işlenmesi halinde verilecek ceza üçte bir oranında artırılır. 4. Eleştiri için yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz.”

Eski TCK’nın 159. maddesine denk düşen 301. maddeden yargılanan bazı ise şunlar: Orhan Pamuk, Baskın Oran, İbrahim Kaboğlu, Erol Katırcıoğlu, Murat Belge, Haluk Şahin, İsmet Berkan, Hasan Cemal, Ragıp Zarakolu, Ferhat Tunç, Mehmet Çolak, Ersen Korkmaz, Necmettin Salaz, Hrant Dink, Karin Karakaşlı, Mehmet Emin Sert, Emin Karaca, Doğan Özgüden, Zülküf Kışanak, Fatih Taş, Burak Bekdil, Mine Çevik ile Ankara Ekin Tiyatrosu.

Yorumlar kapatıldı.