İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ERMENİSTAN´DA İŞ DÜNYASI KÜLTÜRÜ YETERSİZ

AEPLAC’ın araştırmaları vergi sorununun, müteşebbislerin en acı sorunlarından biri olduğunu ortaya koyuyor

Bu yıl Ermeni-Avrupa Ekonomik Siyaset ve Hukuki Danışmanlık Merkezi (AEPLAC) “Vergi tahsilatı sürecinde işlem masraflarının değerlendirilmesi” başlıklı bir araştırma gerçekleştirdi. AEPLAC Ermenistan Ofisi Md. Dikran Crbaşyan çalışmanın ilk defa yapıldığını ve benzeri çalışmanın geçiş sürecindeki ülkelerden sadece Hırvatistan’da gerçekleştirildiğini de kaydetti.

Burada işlem masrafları, piyasa mekanizmalarının işletilmesinden oluşan masraflardır, diğer bir deyişle, vergi dairelerinden bilgi alma, müzakere, muhasebe masrafları, iktisadi ünitenin haklarını korumak amacıyla yaptığı nmasraflar, vergi görevlilerinin opotünizminden (konumlarını kötüye kullanmalarından) kaynaklanan masraflar…

D. Crbaşyan araştırmanın esas vergi yükünün orta çaplı işletmelerin sırtında olduğunu ve bunun rekabete zarar verdiğini kaydederken, büyük çaplı işletmelerin vergi organlarıyla sorunlarını başka yollarla çözerken, küçük çaplı işletmelerin en kötü durumda olduğunu ifade etti.

Crbaşyan Vergi idaresinin işletmelerin farklı ölçeklerine göre tavır belirlediklerini de araştırmanın ortaya koyduğunu belirtti ve araştırmanın esas amacının, vergi mükelleflerini daha fazla vergi ödemeleri ve vergi ödememeyi daha az cazip kılmak olduğunu kaydetti.

Crbaşyan bugün vergi idaresinin uyguladığı siyasetle piyasanın merkezileştiği ve bunun rekabete büyük zararı olduğunun altını çizerken, Hükümet tarafından yaptırılan bu araştırma sonucunda Hükümete şu önerilerde bulunulmakta: Vergi idaresine yaklaşım değişmeli, vergi gelirlerinin planlanması ilkesine son verilmesi, indikatif planlamaya geçilerek, vergi mükellefinin vergi yükümlülüklerinin yerine getirilmesinin sağlanması.

Ağavni Harutyunyan

Yorumlar kapatıldı.