İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bu da Sör yumruğu

İNGİLİZ milletvekili ve Avrupa’dan sorumlu eski bakan Denis MacShane, İstanbul’da izlediği Pamuk davasını İngiliz gazetesi The Observer’a yazdı. MacShane, ‘Neden büyük bir yazarın yargılanması hepimizi etkiliyor’ başlıklı makalesinde, ‘Türkiye’nin yeni Ayetullahları, laik ulusal devleti koruduklarını öne sürüyor ancak İran’daki dini sansürcüleri taklit ediyor’ ifadesini kullandı.

NOEL’DE HEDİYE PAMUK ALIN

‘Dünya çapında okunan Türk yazarı Orhan Pamuk’un bir romanı, bu Noel’de popüler bir hediyedir’ diyen MacShane, Pamuk için ‘Paralı liberal solcunun politik görüşleri var ancak onun için tek önemli olan şey roman yazmak’ dedi. MacShane, şunları yazdı:

‘Ermeni katliamları, Atatürk’ün Türkiye’yi modernize etmek için yaptığı hamleyi başlatmasından 10 yıl önce meydana geldi ve Atatürk, köktendinciler için tarihsel düşman olmayı sürdürüyor. Çünkü Türkiye’yi laikleştirdi ve Müslüman Türklerin barlarda içki içmesine izin verdi, kadınlarla dans edilmesini cesaretlendirdi. Mahkeme salonunda nefreti yansıtan kesim ‘Avrupalı’ idi. Milliyetçiler, Avrupa Parlamentosu üyelerine hakaret etti, milliyetçi bir avukat yüzüme vurdu.Yargıç, başını kağıtlarına gömdü ve Pamuk’un yüzüne bir kez olsun bakmadı. Duruşmadan sonra korku içindeki Pamuk, bana sürgüne gitmesinin gerekli olup olmadığını sordu.’

İfade özgürlüğü her şeyin üstünde

ANKARA 12. Asliye Ceza Mahkemesi, gazeteci Rahmi Yıldırım aleyhine Genelkurmay Başkanlığı’nın şikayeti üzerine TCK’nın 301. maddesine göre açılan davada, beraat kararının gerekçesini AİHM ölçütlerine dayandırdı. Kararda, ‘Ordu mensuplarının tutum ve davranışlarını eleştirirken sanığın kullanmış olduğu sözcükler sert, sarsıcı ve inciticidir. Ancak ifade özgürlüğünün korumasından yararlandırılmalıdır’ denildi. Dava, geçen ekim ayında beraatle sonuçlandı. Yıldırım hakkındaki karar, 301 kapsamında ilk beraat kararı oldu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, kararı temyiz etti. Yargıtay’ın kararı, diğer davalar için emsal olacak.

Yorumlar kapatıldı.