İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türk dostu bakanı yumrukladılar

Avrupa’da her fırsatta Türkiye’nin yanında yer almasıyla tanınan İngiltere’nin eski Avrupa İşleri Bakanı Denis MacShane duruşma sırasında yumruklandı

17.12.2005

Avrupa Parlamentosu (AP) davayı izlemek için 6 kişilik bir heyet gönderdi. Gözlemciler tartaklandılar, hatta yumruk yiyenler oldu. AP Türkiye Raportörü Camiel Eurlings duruşmadan sonra Swiss Otel’de bir basın toplantı yaptı ve yaşananları değerlendirdi.

* AP Türkiye Raportörü Camiel Eurlings: Oldukça gergin bir gün geçirdik. Çok üzgünüm. Biz temkinli ve saygılı davrandık. Buna rağmen davacı tarafın avukatları agresifti. Hem sözlü hem de fiziksel saldırıda bulundular. İngiliz eski Avrupa Bakanı Dennis MacShane’e yumruk atıldı. Davanın hakimi yargılamanın eski TCK’ya göre yapılmasını istedi. Demek ki Adalet Bakanı söz sahibi. Adalet Bakanı’nın davayı şu ana kadar durdurmamış olmasını hayal kırıkılığı ile karşılıyoruz. İfade özgürlüğü temel bir haktır. Hükümetin reform süreci taahhütlerini yerine getirmesi gerekir. Bu davayı durdurmalarını bekliyoruz. TCK’daki 301. ve 305. maddeler değiştirilmeli. Bu tür davalar sürerse AB içindeki Türkiye karşıtları hareketlenecek. Biz Türkiye dostları olarak bunu istemiyoruz.

* Avrupa Komisyonu Üyesi Denis McShane: Çok üzgünüm. Duruşma sırasında bir avukat yüzüme yumruk attı. Bu dava düşmezse Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girmesi zor gürünüyor. Türk halkının Orhan Pamuk’u hapiste görmek istediğine inanmıyorum. O iyi bir yazar.

Ayetullahları gördüm!

* Avrupa Parlamentosu’nun İngiliz üyesi Andrew Duff: Türkiye’nin AB’ye katılmasında en büyük destekçilerden biriyim. Ancak Türkiye’nin Avrupa’ya katılması bu dava düşürülmezse mümkün olmaz. Hakim hükümetten bir karar almasını istedi. Türk hükümeti ifade özgürlüğü ve insan haklarını destekleyecek mi bunu göreceğiz. Mahkemede ben sansürü destekleyen Ayetullahları görmüş oldum ve bunlardan biri yüzüme vurdu! Böyle avukatların Türk demokrasisini savunduğuna inanamıyorum!

Haber: Safile USUL

Yorumlar kapatıldı.