İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Pamuk´a küfür AB´ye yumruk!

İsviçre’de yayımlanan bir dergiye yaptığı açıklamada, “30 bin Kürt’ü, 1 milyon Ermeni’yi öldürdük” dediği için 3 yıla kadar hapsi istenen Yazar Orhan Pamuk’un yargılanmasına dün başlandı. İstanbul Şişli 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşma kısa sürdü. Saat 11.10’da başlayan ve 45 dakika süren duruşma 7 Şubat 2006 tarihine ertelendi.

“Mahkemede yargılanacak olan Pamuk değil Türkiye’dir” diyen Avrupalı parlamenterlerle, “Türk yargısını denetlemeye gelmişler” diyen ve Avrupalıları istemeyen gruplar güne damgasını vurdu. Avrupalılara karşı olan gruplar, duruşmadan önce Şişli Adliyesi’nin çevresinde toplandı. Adliye dışında başlayan gerilim duruşma öncesi patlamaya yol açtı.

AP’LİLER GİREMEZ

İddianamede ‘ihbarcı’ olarak adı geçen Kayserili Mehmet Özet ve beraberindekiler, duruşmayı izlemek için salona gelen Avrupalıları yuhaladı. Özet’in avukatlarından Murat İnan, “Burası işgal altında bir ülke mi, gitsinler” diye bağırdı. Bu sırada duruşma salonuna girmeye çalışan Avrupa Parlamentosu üyesi İngiliz Denis MacShane, bir müdahil avukat tarafından ‘yumruklandı.’ Avukat, “Buraya AP’liler giremez” diyerek dirseğiyle ve yumruğuyla MacShane’i yüzünden sertçe itti.

Saldırıya küfürle karşılık veren MacShane, gazetecilere, “Biz AB yolunda Türkiye’yi desteklerken, milliyetçilerin beni sert bir tavırla durdurmaya çalışması üzücü. Suç duyurusunda bulunacağım” dedi. Duruşmadan sonra da tepkisini sürdüren MacShane, “Bu tarz bir suçlama ancak diktatörlüklerde olur. Modern bir Avrupa devletinde olamaz” diyerek Orhan Pamuk’a destek verdi.

HAKİMDEN UYARI

Kürsüdeki yerini alan hakimin salondaki kalabalığın nedenini sorması üzerine bir müdahil avukat, “Bağımsız yargımızı denetlemeye gelmişler” cevabını verdi. Mahkeme başkanı, “Hayır hayır, sessiz olun yoksa hepinizi dışarı çıkarırım” diyerek avukatı uyardı. Hakimden 10 dakika sonra Orhan Pamuk salona girdi. Savcının dosyanın Adalet Bakanlığı’ndan gelmesi için davanın durdurulmasını istemesi üzerine, duruşma 7 Şubat 2006’ya ertelendi.

Gerilim duruşmanın ertlenmesiyle sona ermedi. Adliyeden çıkan Orhan Pamuk, Avrupalı parlamenterler ve bazı gazeteciler yumurtalı saldırıya uğradı, yumruklandı ve ağır hakaretlere maruz kaldı. Saldırı yüzünden Pamuk’un aracını ön camı çatladı.

* * *

Eurlings şikayet etti

AP heyetinin başkanı Camiel Eurlings, duruşmanın ardından Swissotel’de kendisine eşlik eden parlamenterlerle birlikte basın toplantısı düzenledi. Davayı ve yaşanılan olayları değerlendiren Eurlings, “Duruşma gergin başladı. Müşteki avukatları MacShane’e saldırdı. Ümit ediyoruz ki, bundan sonraki duruşmalarda da müşteki avukatları bu tavırlarını sürdürmezler. Biz diğer duruşmaları da takip edeceğiz” dedi.

Hülya ÜNLÜ-Zana YAVUZ / İSTANBUL

Yorumlar kapatıldı.