İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Rehn: Pamuk davası bir test olacak

Avrupa Birliği’nin genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, yazar Orhan Pamuk davasında bir anlamda Türkiye ve Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğinin de yargılanacağını söyledi.

NTV

Güncelleme: 18:12 15 Aralık 2005 Perşembe

BRÜKSEL/STRASBOURG – Olli Rehn, davanın Türkiye’nin son dönemlerde gerçekleştirdiği reformlara bağlılığını kanıtlaması açısından bir test olacağını vurguladı.

Rehn, “Yarın hakim karşısına çıkacak olan Orhan Pamuk değil, Türkiye olacak” dedi. Rehn, Pamuk davasının ifade özgürlüğüyle ilgili diğer davalara da olumlu bir emsal olması açısından fırsat olduğunu kaydetti.

AP HEYETİ GÖZLEMCİ

Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörü Camiel Eurlings de, bu akşam bir heyetle birlikte İstanbul’a geliyor. Orhan Pamuk hakkındaki “Türklüğe hakaret” davasının yarınki ilk duruşmasını gözlemci olarak katılacak olan Eurlings, ziyareti öncesi NTV’nin sorularını yanıtladı.

Amaçlarının Türk yargısına müdahale etmek olmadığını belirten Eurlings, bu ve benzer davaların Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı olduğunu ve Türkiye’nin Avrupa’daki imajını olumsuz etkilediğini söyledi.

Eurlings, ifade özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini belirtti. Bu davaların dayanağı olan 301’inci maddenin acilen değiştirilmesini isteyen Eurlings, yaşananların, Avrupa’daki Türkiye karşıtlarının işine yaradığını hatırlattı.

Yorumlar kapatıldı.