İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Pamuk davasına AP’den gözlemci

Avrupa Parlamentosu, yazar Orhan Pamuk’un Cuma günü İstanbul’da başlayacak “Türklüğe hakaret” davasının ilk duruşmasına gözlemci gönderiyor.

NTV
Güncelleme: 17:19 TSI 14 Aralık 2005 Çarşamba

STRASBOURG – Heyetin başkanlığını yapan parlamentonun Türkiye raportörü Camiel Eurlings, amaçlarının Türk yargısına müdahale etmek olmadığını belirtti.

Parlamentonun basın açıklamasına göre, davayı izleyecek heyetin başlıca amacı, yeni ceza kanununun uygulanışının Avrupa Birliği’nin temel insan hakları standartlarına uygun olup olmadığını incelemek olacak.

BAŞKAN DA HEYETTE

Heyette, Başkan Camiel Eurlings’in yanı sıra 4 parlamenter bulunuyor. Eurlings; Orhan Pamuk, Hrant dink, Burak Pekdil ve yayıncılar Fatih Taş ile Ragıp Zarakolu aleyhine açılan davaların, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı olduğunu savundu.

İÇKİ YASAĞINA ELEŞTİRİ

Bu arada Camiel Eurlings, içki yasağı tartışmalarının dışarıdaki imajı iyi olmayan Türkiye’ye fayda sağlamayacağını söyledi. ABHABER sitesine konuşan Eurlings, “İçki yasağı tartışmaları, Türkiye’nin AB ile müzakerelere oturduğu bir ortamda hiç de iyi bir sinyal değil. İçki yasağı seküler bir devlet yapısına da aykırıdır. Hele bu yasağın arkasında dini gerekçeler varsa bu hiç bir zaman kabul edilemez” dedi.

Eurlings, bu tür yasakların Türkiye’nin imajı için de iyi olmadığını savundu. Raportör, “Demokratik özgür bir ülkede insanlar hür iradesi ile içki içip içmemeye karar verebilmeli” ifadesini kullandı.

Yorumlar kapatıldı.