İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Dava için 4 muamma

Oya ARMUTÇU / ANKARA

Yazar Orhan Pamuk’a, Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde ‘Türklüğü alenen aşağılamak’ iddiasıyla açılan, Avrupa’nın gözünü dikip izlediği davanın duruşmasına bir gün kala ‘izin muamması’ hálá çözülemedi.

Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı, Pamuk’un 9 Şubat 2005 tarihinde İsviçre’de yayımlanan Das Magazin adlı dergide çıkan ‘Bu topraklarda 1 milyon Ermeni 30 bin Kürt öldürüldü’ sözleri nedeniyle, yürürlükteki eski TCK’nın 159’uncu maddesinden ‘Türklüğe alenen hakaret’ iddiasıyla inceleme başlattı. Bu suçtan soruşturma yapılıp dava açılması Adalet Bakanlığı’nın iznine bağlı olduğu için Mayıs ayında bakanlığa izin başvurusu yapıldı.

Ancak, bakanlık incelemesi Haziran ayına sarktı. 1 Haziran’dan itibaren de yeni TCK yürürlüğe girdi ve bakanlığın izin yetkisi kalktı. Bakanlık 8 Haziran tarihinde Başsavcılığa, ‘1 Haziran itibarı ile yetkim yok’ yanıtı verdi. Bunun üzerine Başsavcılık da, Pamuk’a yeni TCK’nın 301. maddesi çerçevesinde dava açtı. Avukatlar, bu maddeden dava açılmasına suç tarihini göstererek, itiraz ettiler. Yargılamayı yapacak Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi de suç tarihinin 9 Şubat 2005 olmasını dikkate alarak eski TCK’yi işletti. Mahkeme, yargılama izni talebiyle dosyanın bakanlığa gönderilmesine karar verdi. Şişli Başsavcılığı izin talepli dosyayı önceki gün ikinci kez bakanlığa gönderdi.

ŞİMDİ NE OLACAK?

Pamuk’un yarınki (Cuma) duruşmasına bir gün kala Bakanlığın önündeki dört seçenek şöyle:

1. SEÇENEK Bakanlık, yargılama ‘izni vermezse’ ve bu yanıt mahkemeye ulaştırılırsa, Pamuk hakkında açılan dava düşecek.

2. SEÇENEK Bakanlık ‘izin verirse’, Pamuk’un yargılanmasına başlanacak ve sorgusu yapılacak.

3. SEÇENEK Bakanlıktan yanıt verilmemesi halinde Pamuk mahkemeye gitse bile sorgulanmayacak. Mahkeme yanıtı bekleme kararı verebilecek.

4. SEÇENEK Bakanlık ‘Yetkim yok’ yanıtı verirse, bu kez mahkeme bu yanıtı yorumlayarak bir karar verecek.

GEREĞİ YAPILIR

Hukukçular, ‘Yetkim yok’ yanıtının ‘izin yok’ diye değerlendirilip davanın düşürülebileceğini savundular. Adalet Bakanı Cemil Çiçek ise dosyanın kendisine ulaşmadığını belirtirken, ‘Yürürlükteki yasalar çerçevesinde, en ince ayrıntısına kadar inceleriz. Hukukun gereği neyse onu da yaparız’ dedi.

Yorumlar kapatıldı.