İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Yunanistan ve Türkiye’deki azınlık sorunları birlikte ele alınacak

Avrupa Konseyi, Türkiye ve Yunanistan’daki Türk ve Rum azınlıkların sorunlarının birlikte ele alınmasını görüşüyor.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) geçen ay Türk ve Yunan milletvekillerinin ‘azınlık’ restleşmesine sahne oldu. Türk milletvekillerinin Batı Trakya Türklerini gündeme getirmesi üzerine, Yunan heyeti “Türkiye’de dinî azınlık hakları” önergesini hazırladı. AKPM, bunun üzerine Batı Trakya’daki Türk azınlık ve Türkiye’deki dinî azınlıkların sorunlarının tek bir rapor halinde ele alınmasını istedi. İki topluluğun sorunlarının birlikte ele alınması, Ankara açısından “önemli bir gelişme” olarak değerlendiriliyor.

AK Parti Milletvekili Murat Mercan başkanlığındaki Türk heyeti tarafından sunulan “Batı Trakya’daki Müslüman Türk Azınlığın Zor Durumu” başlıklı önergede, derneklerde “Türk” isminin dahi kullanılmasının yasak olduğu vurgulanarak, Atina yönetiminin ayrımcılık yaptığı belirtiliyor. Raporda, bölgede yaşayan 60 bin Türk’ün, Yunan vatandaşlığından çıkarıldığı ve Batı Trakya Türklerinin 1990’dan beri kendi müftülerini seçemediği hatırlatılıyor ve Yunanistan’ın Lozan’a uyması isteniyor. Yunan tarafı ise “Türkiye’de Gayrimüslim Azınlıkların İnsan Hakları ve Din Özgürlüğü” başlıklı bir önergeyi gündeme getirdi. Bu raporda da, Fener Rum Patrikhanesi’nin “ekümenik” olarak tanınmadığı, Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılmadığı ve azınlık vakıflarının taşınmaz mallarına el konulduğu ifade ediliyor.

Birleşme için son karar bugün verilecek

AKPM Başkanlık Divanı, 25 Kasım’daki Bükreş toplantısında iki önergenin tek bir rapor haline getirilmesini istedi. Hukuk İşleri Komisyonu, iki ülkedeki azınlık sorunlarının birlikte alınıp alınmayacağına dair son kararı ise bugün verecek. Komisyon onay verirse, iki ülkedeki azınlıkların sorunları ilk kez birlikte ele alınacak. Yunanistan’daki Türk azınlığın sorunları da, ilk kez AKPM’de tartışılacak. Batı Trakya Türklerinin durumu, Türk heyeti tarafından 5 yıl önce gündeme getirilmiş; ancak önerge Genel Kurul’a gelmeden reddedilmişti. Her iki ülkedeki azınlık haklarının Lozan’a dayanması ve açılan davaların AİHM’de olması, ortak raporun onaylanma ihtimalini güçlendiriyor. Onaylanması halinde raporun önümüzdeki yıl AKPM Genel Kurulu’nda oylanması bekleniyor. Yunanistan’ın, isminde “Türk” ibaresi bulunan vakıflara izin vermemesi, Ankara’nın tepkisini çekiyor. Türkiye’de 55’inin isminde “Rum” ibaresi olan 66 tane Rum cemaat vakfı bulunuyor.

13.12.2005

Emre Demir

Strasbourg

Yorumlar kapatıldı.