İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Diasporacı suskun

Melih Aşık

Sivil Toplum Kuruluşları Birliği, 15 – 16 Aralık tarihlerinde İTÜ Maçka Kampusu’nda Türk – Ermeni ilişkileri üzerine konferans düzenliyor. 37 sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu örgütün Başkanı Prof. Aysel Ekşi, konferansa “Soykırım vardır” iddiasındaki yerli ve yabancı akademisyenleri de çağırdı…

Erivan Devlet Üniversitesi Rektörü Profesör Radik Martirosyan davete gelmeyeceğini şöyle anlattı:

“Davetinizde soykırım yerine ‘savaş trajedisi’ demeniz bir gerçeğin inkârıdır. Bu gerçek pek çok parlamento tarafından resmen tanınmıştır. Bazı ülkelerde ‘Soykırım yoktur demek’ suçtur. Toplantınıza katılamayacağım.”

Prof. Dennis R. Papazian, Prof. Richard G. Hovannisian, Prof. Levon Marashlian, Prof. Ruben Paul Adalian, Dr. Lavrenti Barseghyan, Prof. Vahakn Dadrian, Prof. Babken Harutiunian, Ruben Safrastyan gibi, soykırım tezinin dünya çapındaki iddiacıları da konferansa katılmayı çeşitli bahanelerle kabul etmediler.

Bilgi Üniversitesi’ndeki son konferansa katılan Prof. Murat Belge, Prof. Halil Berktay, Prof. Selim Deringil, Prof. Mete Tunçay da konferansa çağrıldı. Ancak tümü çeşitli bahanelerle daveti reddettiler.

Bu insanlar, “bilim adamı” ve “akademisyen” kartvizitiyle Ermeni diasporasının düzenlediği forumlarda konuşuyor, soykırımı savunuyor ama soykırım yoktur diyen Türk akademisyenlerin karşısına çıkarak bu tezlerini savunamıyorlar. Oysa özellikle böyle konferanslara katılıp, resmi görüşün temsilcisi diye küçümsedikleri Türk akademisyenleri madara etmeleri gerekmez mi?

Gerçek bilim adamı tartışmadan ve tezini savunacağı platformlardan kaçar mı?

* * *

Derken Orhan Pamuk’un İngiliz Times gazetesindeki şu sözleri gözümüze çarpıyor:

“Ermeni olaylarının tabu olduğu ve tartışılmadığı bir ülke olan Türkiye’de yaşamak benim için küçük düşürücü.”

Böyle kişilerin aydın diye dolaştığı bir ülkede yaşamak daha da küçük düşürücü tabii ki…

Not: İTÜ’deki konferansa, Bilal Şimşir, Onur Öymen, Gündüz Aktan, Şükrü Elekdağ, Yusuf Halaçoğlu, İlber Ortaylı, Ümit Özdağ ve Norman Stone katılıyor…

Yorumlar kapatıldı.