İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Paris’in çifte standardına Türk toplumundan tepki

Dört yıl önce sözde Ermeni soykırımına ilişkin yasa çıkarırken Türkiye’nin “Tarihçilere bırakalım” teklifine kulak tıkayan Paris yönetiminin şimdi kendisinin tarihçilere sarılması Fransa’da yaşayan Türk toplumunun tepkisine neden oldu.

“Tarih yazmak yasaların değil, tarihçilerin işidir.” açıklaması yapan Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın ‘enteresan’ bir duruma düştüğünü belirten Paris Anadolu Kültür Merkezi Müdürü Kardiyolog Demir Önger, “İşin ucu kendilerine dokununca prensiplerini hatırladılar. 2001’de bize kulak asmamışlardı.” şeklinde konuştu. Fransız idarecilerin tavrının, “Avrupalı politikacıların ikiyüzlülüğünü bir kere daha ortaya koyduğunu” ifade eden Önger, “İşlerine gelince öyle, gelmeyince böyle davranıyorlar.” dedi. Son Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Radikal Parti’den aday olan; fakat kazanamayan Önger, Fransız Anayasası’nın, meclise tarihî olaylar hakkında kanun yapma yetkisi tanımadığına dikkat çekerek, Türk toplumunun gayret sarf etmesi durumunda 2001 yılında çıkan “1915 Ermeni Soykırımı” yasasının da geri çekilebileceğini ileri sürdü. Fransa’da Türk toplumunun ‘pasifliğinden’ yakınan Önger, son gelişmelerin ardından önümüzdeki günlerde Fransız yetkililere ve gazetelere bildiri göndereceklerini belirtti. Zaman’a konuşan Türk Göçmen Dernekleri ve Türk Kökenli Vatandaşlar Derneği Konsey Başkanı (ACORT) Ümit Metin de, Fransız siyasetçilerin birçok yerde olduğu gibi bu konuda da ‘ikiyüzlülük’ sergilediklerini dile getirdi.

Siyasetçilerin tarihçiliğe soyunmasını çok tehlikeli bulan Strasbourg Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Stéphane de Tapia ise Fransa’nın “çelişkili ve anlamsız tavırlar” sergilediğini söyledi. “Tarih yazımı meclislerde olmaz.” şeklinde açıklama yapan Başbakan Dominique de Villepin’e destek veren de Tapia “Tarihçilerin işi belli, siyasetçilerin işi belli. Tarihî bir olay hakkında özel, herhangi bir halkla ilgili bir yasa olmaz. Bu çok tehlikeli.” dedi. Genel olarak ırkçılık, inkarcılık ve revizyonizm gibi konularda yasaların yapılabileceğini savunan Fransız araştırmacı, buna karşın “kim yaptı, nasıl oldu, kim yapmadı?” gibi tartışmaların tarihçilere bırakılmasını istedi. De Tapia, Fransız meclisinin 2001 yılında “Ermeni soykırımı”na ilişkin yasa çıkarmasının da ‘yanlış’ olduğunu söyledi.

Öte yandan okullarda sömürgeciliğin olumlu yönlerinin anlatılmasına ilişkin kanunun banliyö sorununun ardından yeni bir krize neden olduğunu savunan de Tapia, olayların çıktığı banliyölerde eski sömürgelerden gelen kişilerin yaşadıklarına dikkat çekti. Chirac, Fransız sömürge tarihinin iyi yanlarının anlatılması için çıkarılan yasaya gelen sert tepkiler üzerine “Tarih yazmak yasaların değil, tarihçilerin işidir.” açıklamasını yaparak, krizi aşmak için tarihçilerin de yer alacağı komisyon kuracaklarını belirtmişti. Ali İhsan Aydın, Paris

Yorumlar kapatıldı.