İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

`Kozmetik reform´ eleştirisi

Hakkında “Türklüğe hakaret” suçlamasıyla dava açılan yazar Orhan Pamuk İngiliz basınına yaptığı konuşmada “Türkiye’de kozmetik reform yapılıyor” dedi.

Orhan Pamuk davasının başlamasına günler kala, Avrupa basınının ilgisi tekrar ünlü yazara döndü. Times ve Financial Times gazeteleri Pamuk’a geniş ye ayırdı. İngiliz The Times gazetesi’ne Ermeni meselesini konuşmanın tabu olması ve tartışılamamasının utanç verici olduğunu söyleyen Pamuk, Financial Times gazetesinde devletin intikam almaya çalıştığı bir sanatçı olarak anlatıldı. The Times gazetesinde Suna Erdem imzalı habere göre uluslararası arenada ifade özgürlüğünün simgesi haline gelmekten yorulduğunu söyleyen Pamuk, artık işinin başına dönmek istediğini ifade etti. Hükümete ifade özgürlüğüyle ilgili eleştirilerde bulunan Pamuk şöyle devam etti: “Türkiye’nin Ermeni katliamını tartışmasının vaktinin geldi. Bu bilgi Türk insanından saklandı ve bu iyi bir şey değil. Ben konunun uzman değilim. Sorun katliamın kabul edilmemesi değil, bunun ifade edilememesi. Hükümet Avrupa Birliği üyeliği için baskıcı kanunlarda kozmetik reformlar yapıyor, ifade özgürlüğü adına reform yapmak pazarlık konusu yapılmamalı.”

‘DEVLET ÖÇ ALMA PEŞİNDE’

Üç yıla kadar hapsi istenen Pamuk’un, bir İsviçre gazetesine, “bu topraklarda 30 bin Kürt ve 1 milyon Ermeni öldürüldü. Benden başka kimse bundan bahsetmeye cesaret edemedi” şeklinde açıklamasının ardından Türkiye’de velvele koptuğunu yazan Financial Times gazetesi ise ünlü yazara yedi yıl önce “devlet sanatçısı” sıfatı verildiğini ve Pamuk’un bu ikramı reddettiğini hatırlattı. Şimdi devletin öc alma peşinde olduğunu ileri süren gazete, AB’ye üye olmak isteyen, batılı ve modern olma iddiasındaki Türkiye’nin AB’de yapılmayan bir şey yaptığını ve sanatçısını mahkemeye çıkardığını yazdı.

DIŞ HABERLER

Erdoğan’dan çifte standart nitelemesi

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın gezisinde, Avustralya basınının gündemini insan hakları konusu ve yazar Orhan Pamuk’un ile ilgili haberler oluşturdu. Başbakan Erdoğan, Pamuk’un yargılanması konusundaki görüşlerini Sydney Morning Herald gazetesine açıkladı. Erdoğan: “Ben hapisteyken, hukuk ve insan hakları savunucularından hiç kimse konuşmaya, gelmedi. Bunu çifte standart olarak görüyorum. Pamuk ile ilgili konu şu anda yargıdadır. Şu aşamada konuşmak yargıya müdahale anlamına gelir”

Yorumlar kapatıldı.