İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Tarihi yer’ şık olmaz

Turan YILMAZ

Türkiye, Avustralya’nın Gelibolu’yu ‘tarihi önem taşıyan yer’ ilan etme kararından duyduğu rahatsızlığı iletti. Çevre Bakanı Osman Pepe, Avustralya Çevre ve Kültürel Miras Bakanı Ian Campbell’e, ‘Bu iş şık olmaz’ dedi. Campbell ile buluşan Pepe şu mesajları verdi:

‘Türk toprağı olan Gelibolu Yarımadası’da her türlü tasarruf hakkı bize ait olmasına karşın, biz orada ne yapıyorsak bunu sizlerle de paylaşıyoruz. Orada gizli saklı yapılan bir şey yok. Oradaki tarihi ve kültürel mirasa gereken azami özen gösteriliyor. Çünkü burası bizim için de çok önemli. Biz burada en iyisini yapmaya çalışıyoruz.’

İHLAL YOK

Campbell’in ise bu kararın tümüyle kendi ülkeleriyle ilgili olduğu, Türkiye’nin egemenlik haklarının ihlaline yönelik herhangi bir yönünün bulunmadığını söylediği kaydedildi. Campbell’in, hükümetinin bu konudaki kararını, Gelibolu’nun kültürel açıdan kendileri için taşıdığı büyük önemi göstermeye yönelik bir tutum olduğunu söyleyerek savunduğu da öğrenildi.

DEDİKODULARA İNANMAYIN

Erdoğan da dün Sydney’de Türkiye Avustralya İş Forumu’nda, Gelibolu konusunda, ‘Bazı dedikodular duyuyoruz, bunlar bizi rahatsız ediyor. Oradaki mezarları Türkler yok edecek diye. Böyle bir şeyi düşünmek bile çok yanlış. Biz tarihe önem veren bir milletiz. Oraya gelenlerin rahat etmelerini istiyoruz. Gösterilmesi gereken her türlü hassasiyet gösteriliyor. Müsterih olun. Burada herhangi bir art niyet aramaya gerek yok, rahat olun’ dedi.

Bu arada Erdoğan’ın Avustralya Başbakanı John Howard ile görüşmesinden Kıbrıs’taki izolasyonun kaldırılması ve Türkiye’nin 2009-10 yıllarındaki BM Güvenlik Konseyi Geçici Üyeliği için ise somut bir destek çıkmadı.

Ermeni-Rum işbirliği

Erdoğan’ın ikamet ettiği Intercontinental Oteli’nin önünde gösteri yapan Ermeni ve Rumlar, ‘Erdoğan kısıtlamaları kaldır’ ve ‘Türkiye’nin soykırımı kabul etme zamanı’ pankartlarını açıp, ‘Adalet istiyoruz’ diye slogan attı.

Gelibolu’da cuma namazı

Erdoğan dün cuma namazını, Türk mahallesi Auborn’daki Gelibolu Camisi’nde Türklerle birlikte kıldı. Avustralyalılar, Erdoğan’ın namaza yetişebilmesi için güzergáhtaki yolları trafiğe kaparken, trafiğin tıkandığı yerlerde de konvoyunu ters yönden götürdüler. Geniş güvenlik önlemleri alınan Erdoğan’ın konvoyuna havadan da bir helikopter eşlik etti.

Yorumlar kapatıldı.