İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Toplu gazeteci davası

Zülfü Livaneli

Son günlerde bu köşede sık sık Türk Ceza Yasası ile ilgili olarak verdiğim yasa değişikliği önerisinden söz ediyorum.

Bu öneri ile TCK’nın 301. maddesindeki belirsizlik taşıyan ve ırk vurgusu yapan “Türklük” tanımının, Türkiye Cumhuriyeti’nin Anayasa ile kabul etmiş olduğu ve Atatürk’ün de ısrarla vurguladığı “Türk ulusu” tanımıyla değiştirilmesini talep ettik.

Bunu yapmaktaki amacımız Türk Ceza Kanunu’nun 301. maddesini Anayasa’nın 66. maddesine uyumlu hale getirmekti.

“Türk ulusu” kavramının hukuki bakımdan 1923’le başladığı düşünülürse, bundan önceki dönemlere ait (mesela 1915) tartışmaların madde dışında kalacağı yorumu yapılabilir.

Adalet Bakanı Cemil Çiçek bu konudaki görüşlerimizi değerlendirmeye aldı. Ve son olarak ANAP da önergeyi destekleyerek aynı konuda bir kanun değişikliği teklifi sunma karara aldı.

Bu konudaki son gelişme ise Basın Konseyi’nden gelen paralel talep.

Basın Konseyi Başkanı Oktay Ekşi beş yazar hakkında dava açılması üzerine yeni Ceza Yasası’nın bir an önce değiştirilmesini, başta 288 ve 301. maddeler olmak üzere yeni Ceza Yasası’nın demokratik hukuk devleti kurallarına göre gözden geçirilmesini istedi.

Hasan Cemal, İsmet Berkan, Murat Belge, Haluk Şahin ve Erol Katırcıoğlu hakkında dava açılmasının sebebi eylül ayında gerçekleşen “Ermeni Konferansı”nın Boğaziçi Üniversitesi’nde yapılmasını erteleyen mahkeme kararına ilişkin yazı yazmış ve bu konudaki görüşlerini belirtmiş olmaları.

Bağcılar Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açılan davanın iddianamesinde, adı geçen yazarların “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” ve “devletin yargı organını aşağılama” iddiasıyla 6 aydan 10 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

İddianamede, Berkan, Şahin ve Katırcıoğlu’nun bir kez, Cemal ve Belge’nin ikişer kez cezalandırılmaları isteniyor.

Basın Konseyi Başkanı Oktay Ekşi, özellikle gazetecileri toptan, yani beşini birden aynı dava sürecinde cezalandırmayı amaçlayan yaklaşımın tehlikelerine dikkat çekmiş yaptığı basın açıklamasında.

Öyle görünüyor ki Avrupa Birliği yasalarına uyum gerekçesiyle çıkarılan yeni Ceza Kanunu bizi her gün Avrupa Birliği’nden biraz daha uzaklaştırıyor.

Yorumlar kapatıldı.