İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

TESEV´den Azınlık Hakları Sorunu Konferansı

Azınlık hakları sorununa demokrasi ve vatandaşlık ekseninde yaklaşmayı amaçlayan konferans 9-10 Aralık’ta. Konferansta, Türkiyeli ve Türkiye dışından uzmanlarla, azınlık hakları sorununu birebir yaşamış katılımcılar yer alıyor.

——————————————————————————–

BİA Haber Merkezi

07/12/2005 Emine ÖZCAN

——————————————————————————–

BİA (İstanbul) – Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı’nın (TESEV) 9-10 Aralık 2005 tarihlerinde düzenlenecek “Türkiye’de Azınlık Hakları Sorunu: Vatandaşlık ve Demokrasi Eksenli Bir Yaklaşım” konulu uluslararası konferansta, soruna etnik, dilsel ve dinsel öğelerden arındırılmış eşitlikçi, demokratik ve insan haklarına dayalı anayasal vatandaşlık bakış açısıyla çözüm aranacak.

TESEV Demokratikleşme Programı bünyesinde sürdürülmekte olan Anayasal Vatandaşlık ve Azınlık Hakları projesinin bir ürünü olan konferansta azınlık hakları ve vatandaşlık konulu çalışmalarıyla tanınan Türkiyeli ve Türkiye dışından uzmanlarla, azınlık hakları sorununu birebir yaşamış katılımcılar yer alacak.

İstanbul The Marmara Oteli’nde gerçekleşecek konferansta ilk gün, oturumlar “Türkiye’nin Azınlıklar Sorununun Sosyo-Ekonomik Boyutu: Mülkiyet Hakları ve Vatandaşlık” başlığı altında yapılacak. Birinci oturumda “Türkiye’nin Gayrımüslim Vatandaşlarına Yönelik Mülkiyet Politikalarının Gelişimi: Tarihsel Boyut” konulu tartışmanın oturum başkanı Etyen Mahçupyan; katılımcıları ise Ankara Üniversitesi’nden Baskın Oran, Bilgi Üniversitesi’nden Rıdvan Akar ve Bochum Üniversitesi’nden Dilek Güven.

“Türkiye’nin AB Sürecinde Gayrımüslüm Hayatlar: Mülkiyet Sorununun Günlük Yaşamlara Yansıması” başlıklı ikinci oturumda ise Bilgi Üniversitesi’nden Ayhan Kaya’nın oturum başkanlığında, Agos Gazetesi’nden Hrant Dink, Yazar Roni Margulies ve Apoyevmatini Gazetesi’nden Mihail Vasiliadis’in konuşmalarıyla gerçekleşecek.

Dilek Kurban’ın oturum başkanlığındaki üçüncü oturum ve son oturum, “Mülkiyetin Vatandaşlık Politikaları Açısından ‘Ötekileştirici’ İşlevselliği” başlığını taşıyor. Oturuma, Atina Üniversitesi’nden Herkül Millas, Avrupa Roma Enformasyon Bürosu’ndan Ivan Ivanov ve Etyen Mahçupyan katılıyor.

İkinci gün ise oturumlar “Türkiye’nin Azınlık Sorunun Kültürel Boyutu: Dil ve Din Eğitimi” başlığı altında yapılacak. “Türkiye’nin Eğitim Politikalarının Gelişimi – Tarihsel Boyut” oturumunun katılımcıları, Boğaziçi Üniversitesi’nden Zafer Toprak, Öğretmen Mustafa Çapar ve Araştırmacı Mehmet Ali Gökaçtı.

“Dil ve Din Eğitimi Sorununa İçeriden Bir Bakış – Siyasi ve Yasal Boyut” konusunda ise Bilgi Üniversitesi’nden Ferhat Kentel, Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden Mesut Yeğen ve İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı konuşacak. Açık Toplum Enstitüsü’nden Jim Goldston, Avrupa Üniversitesi Enstitüsü’nden Bruno de Witte ve Dilek Kurban da, “Türkiye’nin Kimlik Politikalarının Evrensel Normlar Çerçevesinde Analizi” oturumunun katılımcıları. (EÖ)

Yorumlar kapatıldı.