İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Paris standardı

Fransa Başbakanı Villepin, ülkesinin sömürgeci geçmişiyle ilgili yasa konusunda ‘Tarih yazmak meclise düşmez’ dedi. Oysa aynı meclis, sözde Ermeni soykırımını resmen kabul etmişti.

FRANSA Başbakanı Dominique de Villepin, ülkesinin sömürgeci geçmişiyle ilgili tartışmalı yasa konusunda, Türkiye’nin sözde soykırım konusunda yıllardır savunduğu ‘Siyasiler tarih yazamaz, bunu tarihçilere bırakmak gerekir’ şeklinde özetlenebilecek argümanı kullanmak zorunda kaldı. Başbakan de Villepin, France-inter radyosuna verdiği demeçte, ‘Politikacılar ve parlamento tarih ve anıları yazamaz, bu kurala sadık kalmamız gerekir’ dedi. Oysa Fransız Parlamentosu 29 Ocak 2001’de tarih yazarak ‘Türkler’in Ermeni soykırımı yaptığını’ resmen tanıyan bir karar almıştı.
Fransa’da tartışma konusu olan sömürgecilik yasası iktidardaki merkez sağ parti ‘Halk Hareketi İçin Birlik’ tarafından 23 Şubat 2005’te kabul edilmişti. Yasa, geçmişte Fransa’nın denizaşırı topraklar, Kuzey Afrika ile diğer bölgelerdeki sömürgecilik rolünün olumlu olduğunu kabul ediyor. Yasaya tepki gösteren sivil toplum örgütleri, tarihçiler ve sol yelpazedeki partilerin verdiği değişiklik teklifi geçen ay iktidar partisinin oylarıyla reddedildi.

Başbakan de Villepin öğretmenlerin sömürgeciliğin olumlu yanlarını anlatma konusunda yönlendirilmediğini belirtirken ‘Bizi rahatsız etse bile tarihimizle yüzleşmeliyiz. Bu tür tartışmalı konuları zamana yaymak gerekir, böylece zamanla hepimiz bazı jestler yaparak birlikte ilerleyebiliriz’ dedi.

Bu arada İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy, sömürgecilik tartışmaları nedeniyle deniz aşırı topraklardan Martinik ve Guadalup’a yapacağı seyahati ertelemek zorunda kaldı.

Yorumlar kapatıldı.