İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kars-Bakü demiryoluna Ermeni baskısı endişe yaratmadı

Gürcistan Ulaştırma Bakanlığı bu hafta Türkiye ve Azerbaycan’dan gelen heyetleri ağırladı. Üç ülkenin ulaştırma bakanlığı yetkilileri Ankara ve Bakü’den sonra üçüncü toplantıları için Tiflis’te buluştu. Türkiye-Gürcistan ve Azerbaycan’ı demiryollarıyla birbirine bağlayacak Kars-Ahılkelek-Tiflis-Bakü projesi neredeyse Sovyetler Birliği’nin dağılıp, bu iki ülkenin bağımsızlıklarını ilan etmelerinden beri gündemde. Ancak projenin hayata geçirilmesi için yapılan çalışmalar bu yıl hız kazandı.

Üç ülkenin ulaştırma bakanları bu yıl Türkiye’de biraraya gelerek projeye start verdi. Ardından üç başkent arasında görüşme trafiği başladı. İşte tüm bu hareketlilik Ermenistan’da büyük rahatsızlık yarattı.

Erivan dışlanmaya tepkili

Erivan bölgenin kalkınmasına katkıda bulunacak bu projeden dışlanmış olmasına tepkili..Projeye dahil olabilmek için Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri üzerinden üç başkent üzerinde baskı kurmaya çalışıyor. Ancak bu baskı projeyi yürüten ülkeler arasında bir endişe yaratmadı.

BTC’den (Bakü – Tiflis – Ceyhan) esinlenilerek, BTK (Bakü-Tiflis-Kars) olarak adlandırılan proje’nin en önemli ayağını, Kars ile Gürcistan’daki Ahılkelek arasındaki 100 km’lik demiryolunun modernizasyonu oluşturuyor. Ahılkelek-Tiflis ile Tiflis Bakü arasındaki demiryolu da gözden geçirilmeye muhtaç. 400 ila 600 milyon dolar arasında bir bedele mal olması beklenen proje Avrupa Birliği’nin de öncelikli ulaşım projeleri arasına alındı. Bu çerçevede Avrupa Birliği’nden de kredi sağlanması planlanıyordu.

Ancak Erivan’ın Avrupa Komisyonu nezdinde yürüttüğü kulis faaliyetleri nedeniyle, bu kredinin alınması zora girebilir. Ermenistan’ın Komisyon nezdinde yaptığı çalışmalar sonuç vermiş gibi görünüyor. Zira Komisyon yetkilileri, Ermenistan’ın dahil edilmemesi durumunda, kredi sağlanmasının zor olduğunu gayri resmi yollardan her üç ülkeye de iletti.

Ermenilerin projeye engelleme çabası Avrupa Birliği ile de sınırlı kalmadı. Washington’daki Ermeni lobisi de harekete geçiriliyor. Ermeni yanlısı Kongre üyelerine “Türkiye bizi tecrit etme politikasını sürdürüyor” mektupları gönderildi. Ancak tüm bunlar, her üç başkentte de kulak arkası ediliyor. Fizibilite çalışmalarının şubatta bitirilmesi öngörülüyor.

Yorumlar kapatıldı.