İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Oktay Ekşi: AKP´nin hedefi gazeteciler

‘Ermeni konferansı’nın ertelenmesiyle ilgili olarak yazı yazan beş gazeteciye açılan davayı değerlendiren Basın Konseyi Başkanı Oktay Ekşi: AKP iktidarı totaliter rejimi anımsatıyor

RADİKAL – İSTANBUL – Basın Konseyi Başkanı Oktay Ekşi, Ermeni konferansının ertelenmesini eleştiren yazıları için beş gazeteciye aynı iddianameyle dava açılmasını “AKP’nin, tek tek değil, totaliter rejimleri anımsatan yöntemle ‘toptan’ cezalandırma usulü icat ettiği ortaya çıktı” diye yorumladı.

Ekşi, İstanbul 4. İdare Mahkemesi’nin, ‘İmparatorluğun Çöküş Döneminde Osmanlı Ermenileri’ konulu konferansın 23-25 Eylül’de Boğaziçi Üniversitesi’nde yapılmasını durdurması nedeniyle yazı yazan beş gazeteci hakkında Bağcılar 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açılması üzerine yazılı açıklama yaptı. Oktay Ekşi, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

‘Örneği az bulunur’

“Düşünceleri ifade özgürlüğünü genişletmeyi vaat eden Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarı döneminde, gazetecileri tek tek hapse atmayı yeterli bulmayan bir zihniyet, ayrı ayrı gazetelerde birbirinden farklı yazılar yazan Prof. Dr. Haluk Şahin, Prof. Dr. Murat Belge, Prof. Dr. Erol Katırcıoğlu, İsmet Berkan ve Hasan Cemal hakkında tek iddianameyle dava açtı. Böylece AKP iktidarının, tek tek değil, totaliter rejimleri anımsatan bir yöntemle gazetecileri ‘toptan’ cezalandırma usulü icat ettiği ortaya çıktı. Aynı şehirde birbirine yakın tarihte işlenmiş örneğin beş ayrı trafik kazası hakkında tek iddianameyle dava açılması ne kadar usule ve hukuka uygunsa, o kadar usule ve hukuka uygun (örneği az bulunur) bir durumla karşı karşıyayız.

‘Maddeler gözden geçirilsin’

Mahkemeye intikal etmiş konularda yargıyı etkileme sonucu verecek görüş açıklamamaya itina eden Basın Konseyi, bu uyarıyı başta 288 ve 301. maddeler olmak üzere yeni Ceza Yasası’nın demokratik hukuk devleti kurallarına göre gözden geçirilmesi amacıyla yapmaktadır. Aksi halde mahkeme koridorları ve hapishaneler yine gazetecilerle dolabilir ve Türkiye tekrar üçüncü sınıf bir ülke konumuna düşer.”

Bağcılar Cumhuriyet Savcısı Ali Çakır, Hukukçular Birliği Yönetim Kurulu Üyesi avukat Kemal Kerinçsiz ile bir grup avukat tarafından yapılan suç duyurusu üzerine, Radikal gazetesi yazarları İsmet Berkan, Murat Belge, Haluk Şahin ve Erol Katırcıoğlu ile Milliyet gazetesi yazarı Hasan Cemal hakkında soruşturmayı yaparak dava açmıştı.

Yorumlar kapatıldı.