İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

AMERİKA: Bartholomeos Ekümenik patriktir

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mc Cormack, Fener papazını “küresel konuma sahip bir dini lider” olarak gördüklerini açıkladı.

Amerika “Ekümenik” dedi

ABD Dışişleri Bakanlığı, Fener Rum Patrikhanesi’ni ekümenik kabul ettiklerini belirterek Türkiye’deki dini özgürlükler konusuna ciddiyetle eğildiklerini ifade etti.

ABD yönetimi, Fener Rum Patrikhanesi’ni “Ekümenik” olarak tanıdıklarını belirtti. ABD Dışişleri Bakanlığı, Washington’un, Fener Rum Patrikhanesi’ni Ekümenik olarak değerlendirdiğini açıkladı. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın brifinginde bir Yunanlı gazeteci, Washington’ın, İstanbul’daki Fener Rum Patriği’nin statüsünü nasıl değerlendirdiğini sordu. Bu soru, Bakanlık tarafından daha sonra yazılı olarak yanıtlandı.

“KÜRESEL POZİSYON”

Sözcü Sean Mccormack adına yapılan açıklamada, ABD’nin Fener Rum Patrikhanesi’ni Ekümenik olarak değerlendirdiği ve Patrik Bartholomeos’u küresel pozisyona sahip bir dini lider olarak gördüğü bildirildi.

Açıklamada, “2005 yılı Uluslararası Dini Özgürlükler Raporu”nda dile getirildiği gibi ABD’nin, Türkiye’de dini özgürlük konusuna ciddiyetle eğildiği” kaydedilerek, “raporda bahsedilen özel kaygılar arasında, Heybeliada Ruhban Okulu’nun yeniden açılmasının da dahil olduğu Ekümenik Patrikhane’ye ilişkin konular ve diğer dini azınlıklarla ilgili meseleler yer alıyor” ifadesi kullanıldı.

“RUHBAN OKULU TALEBİ”

Bakanlık açıklamasında ayrıca, Patrikhane meselesinin son yıllarda ikili temaslarda en yüksek düzeyde ele alındığı belirtilerek, “Başkan Bush, geçen Haziran’daki görüşmede, Heybeliada Ruhban Okulu’nun yeniden açılmasını Başbakan Erdoğan’dan istedi” ifadesi yer aldı. Dışişleri Bakan Yardımcısı Karen Hughes’un da, Eylül’de Türkiye’ye yaptığı ziyarette konuyu Patrik ile görüştüğü anlatıldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “Bush’un, Erdoğan’la geçen Haziran’da yaptığı görüşmede, Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılmasını istediği” belirtildi.

Yorumlar kapatıldı.