İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ABD: Patrik küresel lider

RADİKAL – ANKARA – ABD ile Türkiye arasındaki Fener Rum Patriği’nin ‘ekümenik’ sıfatı ve kapalı olan Heybeliada Ruhban Okulu nedeniyle yaşanan diplomatik sorun sürüyor. ABD Dış-işleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, Washington’ın gözünde, Fener Rum Patrikhanesi’nin ‘ekümenik’, Patrik Bartholomeos’un ‘küresel konumda dini lider’ olduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın brifinginde bir Yunanlı gazeteci, Washington’ın, İstanbul’daki Fener Rum Patriği’nin statüsünü nasıl değerlendirdiğini sordu. Bu soru, Bakanlık tarafından daha sonra yazılı olarak yanıtlandı. Bakanlık Sözcüsü Sean McCormack adına yayımlanan açıklamada, “ABD, ekümenik Patrik Bartholomeos’u, küresel pozisyona sahip bir dini lider olarak değerlendiriyor” denildi.

Açıklamada, ‘2005 Uluslararası Dini Özgürlükler Raporu’nda ABD’nin, Türkiye’de dini özgürlük konusuna ciddiyetle eğildiği, özel kaygılar arasında, Heybeliada Ruhban Okulu’nun yeniden açılmasının da dahil olduğu’ belirtildi. ABD Başkanı Bush’un da Başbakan Erdoğan ile haziran ayında yaptığı görüşmede okulun açılması isteğini dile getirdiği ifade edildi.

Ankara: Lozan esastır

Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyse, açıklamaya resmi tepki vermeye yanaşmadı. Patrikhane’nin statüsü ve işleyişiyle ilgili ayrıntıların Lozan Antlaşması ile belirlendiğini, bunun dışına çıkılmasının mümkün olmadığını belirten yetkililer, “Heybeliada Ruhban Okulu konusunda ise çalışma sürüyor” demekle yetindi.

Yorumlar kapatıldı.