İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

AB karşıtlarının işi bunlar

Tartışmalara neden olan ‘İmparatorluğun Son Döneminde Osmanlı Ermenileri’ konulu konferansı, iptal eden hakim ve mahkemeyi aşağıladıkları gerekçesiyle beş gazeteciye dava açılması, dünya basınında da yankı buldu.

KIRMIZI ÇİZGİDELER

İngiliz Yayın Birliği BBC’nin internet sitesinde Murat Belge, İsmet Berkan, Hasan Cemal, Haluk Şahin ve Erol Katırcıoğlu aleyhinde yeni TCK’nın 301’inci maddesinden dolayı dava açıldığı haberi yer aldı. BBC, Avrupa Birliği’nin söz konusu maddeden, ifade özgürlüğünü kısıtladığı gerekçesiyle rahatsız olduğunu da belirtti. Türkiye yasalarında ‘eleştiri ile hakaret arasında ince bir çizgi olduğu’ belirtilen haberde, yazarların ve yayıncıların bu çizgi üzerinde oldukları ifade edildi.

Amerika’da yayınlanan New York Times gazetesi de habere, ‘Bir İstanbul savcısı, 5 köşe yazarına Ermeni Konferansı’nın ardından ‘yargıyı aşağıladıkları’ gerekçesiyle dava açılmasını sağladı’ yorumunu yaptı. Gazete, yazarların 10 yıla kadar hapis cezası alabileceklerini ifade etti.

İstanbul Bağcılar Cumhuriyet Savcısı Ali Çakır, Hukukçular Birliği Yönetim Kurulu üyesi avukat Kemal Kerinçsiz ile bir grup avukat tarafından yapılan suç duyurusu üzerine gazeteciler hakkında dava açmış, Hasan Cemal ve Murat Belge’nin TCK 301/2 maddesinden iki kez cezaya çarptırılmaları istendiği için 10 yıla kadar hapis isteminde bulunmuştu. Diğer gazeteciler için farklı hapis cezaları isteniyor. Cezalar 6 aydan başlıyor. İlk duruşma 7 Şubat’ta.

TÜRKİYE İÇİN TALİHSİZ

Görüş aldığımız Erol Katırcıoğlu, aleyhinde dava açılması konusunda şunları söyledi: ‘Ben bir üniversitenin öğretim üyesiyim. O yazımda üniversitenin özgürlüğünü savundum. Bu benim etik anlayışım, öğretim üyesi olmamın getirdiği bir şeydi. Üniversitede konferans düzenlenmesini olur olmaz şekilde önlemenin antidemokratik olduğuydu. AB sürecinde böyle bir dava açılmış olmasını, AB ile ilişkilerimizden hoşnut olmayan kesimlerin hoşuna gidecek bir adım olarak görüyorum ve bunu doğru bulmuyorum.’

Haluk Şahin ise konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçınırken, sadece ‘Türkiye açısından üzülüyorum’ dedi.

Nebahat KOÇ / İSTANBUL

Yorumlar kapatıldı.