İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hapisler isteniyor

Hasan Cemal, İsmet Berkan, Haluk Şahin, Murat Belge ve Erol Katırcıoğlu hakkında, ‘Ermeni konferansını iptal eden hakim ve mahkemeyi aşağılamak’ suçlamasıyla dava açıldı. 5 gazetecinin 6 aydan 10 yıla kadar hapisleri isteniyor.

‘İMPARATORLUĞUN Çöküş Döneminde Osmanlı Ermenileri: Bilimsel Sorumluluk ve Demokrasi Sorunları’ konferansını erteleyen mahkemenin kararını yazan 5 gazeteci hakkında, ‘adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs’ ve ‘devletin yargı organlarını aşağılama’ iddiasıyla dava açıldı. İddianamede gazetecilerin 6 aydan 10 yıla kadar hapisleri istendi. Bağcılar 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki ilk duruşma 7 Şubat’ta yapılacak. Suçlanan gazeteciler, ilk duruşmaya gelmedikleri takdirde bir sonraki duruşmaya zorla getirilecekler.

Bağcılar Cumhuriyet Savcısı Ali Çakır, Hukukçular Birliği Yönetim Kurulu üyesi avukat Kemal Kerinçsiz ile bir grup avukat tarafından yapılan suç duyurusu üzerine başlattığı soruşturmayı tamamladı. Hakkında dava açılan gazetecilerin adları şöyle: Milliyet’ten Hasan Cemal, Radikal’den İsmet Berkan, Murat Belge, Haluk Şahin ve Erol Katırcıoğlu.

İddianamede, 5187 sayılı Yeni Basın Kanunu’nun 11. maddesi delaletiyle yeni TCK’nın ‘Bir olayla ilgili soruşturma veya kovuşturma kesin hükümle sonuçlanıncaya kadar savcı, hakim, mahkeme, bilirkişi veya tanıkları etkilemek amacıyla alenen sözlü veya yazılı beyanda bulunmak’ suçunu düzenleyen 288. maddesi ve yeni TCK’nın ’Devletin yargı organlarını alenen aşağılamak’ suçunu düzenleyen 301/2. maddesi uyarınca Cemal ve Belge’nin 2’şer kez, Şahin ve Katırcıoğlu’nun da 1’er kez cezalandırılmaları istendi. İddianamede, İsmet Berkan’ın ise TCK’nın 288. maddesinde düzenlenen suçtan cezalandırılması talep edildi. 5 gazeteciye bu maddeleri uyarınca 6 ay ile 10 yıl arasında değişen çeşitli hapis cezalarına çarptırılmaları öngörüldü.

Yorumlar kapatıldı.