İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

5 gazeteci hakkında dava açıldı

Ermeni konferansını durduran mahkemenin kararına ilişkin yazıları nedeniyle Hasan Cemal, İsmet Berkan, Haluk Şahin, Murat Belge ve Erol Katırcıoğlu’na dava açıldı. Gazeteciler ‘Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs’ten yargılanacak.

5 gazeteciye dava

Ermeni konferansını durduran mahkeme kararına ilişkin yazıları nedeniyle 5 gazeteci hakkında dava açıldı. “Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs”le suçlanan gazeteciler için 10 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

İmparatorluğun Çöküş Döneminde Osmanlı Ermenileri: Bilimsel Sorumluluk ve Demokrasi Sorunları” konulu konferansı durduran mahkemenin kararına ilişkin yazıları nedeniyle 5 gazeteci hakkında “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” ve “devletin yargı organlarını aşağılama” iddiasıyla dava açıldı.

SUÇ DUYURUSU

Bağcılar Cumhuriyet Savcısı Ali Çakır, Hukukçular Birliği Yönetim Kurulu üyesi avukat Kemal Kerinçsiz ile bir grup avukat tarafından yapılan suç duyurusu üzerine gazeteciler Hasan Cemal, İsmet Berkan, Murat Belge, Haluk Şahin ve Erol Katırcıoğlu hakkında başlattığı soruşturmayı tamamlayarak dava açtı. Yazarlarındavaya konu yazılarına yer verilen iddianamede, “Türk yargı sistemi yapıcı bir eleştiri çizgisi dışında, hususi kast ve hedef alınarak, başta Adalet Bakanlığı ve görev yapan tüm hakim ve savcıları zan altında bırakılacak ifadelerle küçültüldüğü, henüz yargılama aşaması tamamlanmamış ve kesinleşmeyen mahkeme kararı hakkında, tek taraflı ve ön yargılı ifadeler kullanarak kınandığı, karar içeriği ile alakalı haksız yorum ve eleştiriler getirilerek, hukuka olan saygının ötesinde baskıcı bir anlayış sergilendiği, tüm şüpheliler savunma için çağrılmalarına rağmenifade vermeye de gelmedikleri, böylece atılı suçu işledikleri ilgili gazetelerin içeriğinden ve tüm soruşturma evrakı kapsamı ile anlaşıldığı” ifadeleri yer aldı.

TANIKLARI ETKİLEMEK

Yeni TCK’nın “Bir olayla ilgili soruşturma veya kovuşturma kesin hükümle sonuçlanıncaya kadar savcı, hakim, mahkeme, bilirkişi veya tanıkları etkilemek amacıyla alenen sözlü veya yazılı beyanda bulunmak” suçunu düzenleyen 288. maddesi ve “Devletin yargı organlarını alenen aşağılamak” suçunu düzenleyen 301/2. maddesi uyarınca Cemal ve Belge’nin 2’şer kez, Şahin ve Katırcıoğlu’nun da 1’er kezcezalandırılmaları istendi. İddianamede, İsmet Berkan’ın ise TCK’nın 288. maddesinde düzenlenen suçtan cezalandırılması talep edildi.

7 ŞUBAT’TA BAŞLIYOR

6 ay ile 10 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmaları istenen gazetecilerin Bağcılar 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanmalarına, 7 Şubat 2006 tarihinde başlanacak. Daha önce Boğaziçi Üniversitesi’nde yapılması düşünülen konferans ertelenmiş, bir süre önce tekrar yapılması gündeme gelmişti. Ancak Hukukçular Birliği’nin başvurusu üzerine İdare Mahkemesi durdurma kararı vermişti. Konferans bunun üzerine Bilgi Üniversitesi’nde yapılmıştı.

İSTANBUL / MERKEZ

Yorumlar kapatıldı.