İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni başbakanın itirafı

Ermenistan’ın ilk Başbakanı Kaçaznuni, “Avrupa devletleri bizi defnettiler. Türklerin pişmanlık duymalarını gerektirecek bir husus yok” demiş

AYDIN HASAN Ankara

ERMENİSTAN’ın ilk Başbakanı Ovanes Kaçaznuni’nin 1923’te Bükreş’te yapılan Taşnak Partisi konferansına sunduğu raporunda, “Türklerin pişmanlık duymalarını gerektirecek bir husus bulunmamaktadır” ifadeleri yer aldı. Raporun Moskova Lenin Kütüphanesi’ndeki Rusça basımını, Türkolog Arif Acaloğlu Türkçeye çevirdi. Rapordaki tespitler, Ermenilere soykırım uygulandığı tezlerinin temelsiz olduğunu ortaya koydu. Kaçaznuni’nin raporu özetle şöyle:

Gönüllü birlikler

1914 sonbaharında Ermeni gönüllü birlikleri Türklere karşı faaliyete geçti. 1915 yaz ve sonbahar döneminde Türkiye, Ermenileri zorunlu bir tehcire tabi tutuldu. Bütün bunlar Ermeni meselesine ölümcül bir darbe vurdu. Türkler ne yaptıklarını biliyorlardı ve bugün pişmanlık duymalarını gerektirecek bir husus bulunmamaktadır.

Parlamentolarda ve sivil toplantılarda devlet adamları katil Türkleri tehdit etsin. Dünya basını korkunç tasvirler ve tanıkların anlatımlarını yayımlasın. Bütün bunların ne anlamı var?

Sevr Antlaşması’nı imzaladık, bu anlaşma Türkiye’yi mahvedecekti. Ordularını Türkiye’ye göndermeleri ve vilayetlerde hâkimiyetimizi tesis etmeleri için Avrupa ve ABD’ye resmi çağrılar yaptık.

Artık Türkiye Ermenistanı diye bir şey yok. Bu konu Lozan’da defnedilmiştir. Büyük Avrupa devletleri bizi defnettiler.

Yorumlar kapatıldı.