İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye’ye otomatik üyelik yok

Ahmet KÜLAHÇI / BERLİN

Almanya’nın yeni Başbakanı Angela Merkel, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında 3 Ekim 2005 tarihinde başlayan müzakerelerin otomatik olarak tam üyelik garantisi anlamına gelmediğini yineledi. Başbakan Merkel, dün yaptığı ilk hükümet açıklamasında, büyük koalisyonun hedeflerini ilan etti.

Türkiye ile ilgili şunları söyledi:

‘AB’ye üye olmak isteyen ülkeler, tüm koşulları yerine getirmelidir. Türkiye ile 3 Ekim’de başlayan üyelik müzakereleri ‘ucu açık’ sürdürülecektir. Nasıl sonuçlanacağı şimdiden garanti edilemez. Otomatik olarak tam üyelik garantisi de verilemez. Şayet AB alabilecek, Türkiye de tam üye olabilecek durumda değilse, böyle bir durumda Türkiye’nin AB’ye sıkıca bağlanması için ‘imtiyazlı ilişki’ geliştirilmelidir. Sözleşmeler bağlayıcıdır. Biz bu sözleşmelere sadık kalacağız, müzakere sürecini dikkatli bir şekilde izleyeceğiz.’

Rusya: İki ülke ilişkilerinin geliştirilmesine özen göstereceğiz.

Çin ve ABD: İnsan hakları ihlalleri yaşanması durumunda bunları gündeme getireceğiz.

İran: Nüklere silahlanma konusunda yaşanan sıkıntıların aşılması için Tahran uluslararası toplumla işbirliği yapmalıdır.

Yabancılar: Almanya’da yaşayan yabancıların uyumuna özel bir önem veriyoruz. Benim hükümetim Almanya’da yaşayan tüm Almanların ve yabancıların avukatıdır.

Töre cinayetleri: Bir kadın olarak özellikle şunu altını çizerek söylüyorum. Zorla evlendirme, töre cinayeti, iki korkunç sözcük, bunların kesinlikle şerefle ilgisi yoktur. Bunların bizim toplumumuzda da kesinlikle yeri yoktur. Buna kesinlikle göz yummayacağız.

İslam: İslam’la diyaloğu geliştirmeliyiz. Birbirimizi karşılıklı olarak anlamayı öğrenmeliyiz.

Yorumlar kapatıldı.