İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Pamuk davasına AP’den gözlemci

Avrupa Parlamentosu, yazar Orhan Pamuk hakkında ceza yasasının 301’inci maddesi uyarınca Türklüğü aşağılamak suçundan 3 yıl hapis istemiyle açılan davaya gözlemci gönderme kararı aldı.

NTV
Güncelleme: 11:18 ET 30 Kasım 2005 Çarşamba

STRASBOURG – 16 Aralık’ta yapılacak ilk duruşmayı, Türkiye raportörü Camiel Eurlings başlanlığındaki 5 kişilik bir heyet izleyecek.

İfade özgürlüğünün üyelik sürecinde Türkiye’nin kabul etmesi gereken bir kriter olduğunu söyleyen Camiel Eurlings, Orhan Pamuk davasının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı olduğunu ve üyelik sürecini olumuz etkileyebileceğini söyledi.

Heyette, Avrupa Parlamentosu’nun Yunan milletvekillerinden Panayotis Beglitis, İngiliz Andrew Daff ve Geofrey Van Ordin ile Kürt kökenli Alman milletvekili Feleknaz Uca yer alacak. Heyet, duruşmadan bir gün önce 15 Aralık’ta Türkiye’ye gelecek.

Pamuk hakkındaki dava, bir İsviçre gazetesine Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili yaptığı açıklamayla ilgili olarak açılmıştı. Pamuk, söz konusu mülakatta, “Bu topraklarda 30 bin Kürt, bir milyon Ermeni öldürüldü ve benden başka hiç kimse bunu söylemeye cesaret edemiyor” demişti.

Yorumlar kapatıldı.