İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Anayasa değişikliğine evet diyen Ermeni halkı parlamento ve diasporanın gücünü artırdı

Ermenistan’da halk, iki yıl önce reddettiği anayasa değişiklik paketini bu kez kabul ederek Ermeni diasporasının ve parlamentonun gücünü artırdı.

Seçim Komisyonu, 27 Kasım’da yapılan ve anayasa değişiklik paketinin oylandığı referandum sonuçlarının kesinleştiğini ve değişikliklerin kabul edildiğini açıkladı. Böylelikle anayasadaki 119 maddenin 107’sini kapsayan reform paketi onaylanmış oldu. Anayasada öngörülen değişikliklerde ‘vatandaşlık’ meselesi ilk göze çarpan konular arasında yer alırken, 1995 anayasasının kabul etmediği ‘çifte vatandaşlık’ yeni düzenlemede yasal hale geliyor ve Ermeni diasporasına otomatik olarak seçme ve seçilme hakkı tanınıyor. Diplomatik kaynaklar, “bu değişiklikle diasporanın Ermenistan siyasetindeki etkinliğinin önemli ölçüde artacağını; bunun da Ankara-Erivan ilişkilerine menfi olarak yansıyacağını belirtiyor.” Ülkedeki muhalif siyasi gruplar da “Rusya’da 1 ila 2 milyon Ermeni’nin bulunduğunu, çifte vatandaşlığın yasal olması durumunda Ermenistan’daki her seçimin sonucunun fiilen Rusya’da belirlenmiş olacağı nı ve bunun kabul edilemeyeceğini” belirtiyor. Anayasal değişiklikler arasında cumhurbaşkanının yetkilerinin azaltılması ve parlamentonun güçlendirilmesi de bulunuyor. Devlet yönetiminde ağırlığın başkanlık sisteminden parlamenter sisteme belirgin bir geçişi olarak görülen yeni anayasa, cumhurbaşkanına başbakanı belirleme, gerektiğinde parlamentoyu feshetme yetkisi tanısa da hükümetin görevden alınmasının ancak parlamentodaki güvensizlik oyuyla mümkün olmasını hükme bağlıyor.

Referandum sonuçlarıyla ilgili olarak ABD’nin Erivan Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada ise ‘’referandumun Ermenistan’daki demokratik gelişmeyi güçlendireceğine inanıldığı ve referandum sonuçlarının tanındığı’’ belirtildi.

Dış Haberler Servisi

Yorumlar kapatıldı.