İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Rehn: AB’ye girmek için kestirme yol yok

Avrupa Birliği Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, reformlar konusunda Türkiye’yi bir kez daha uyardı.

NTV
Güncelleme: 11:31 ET 28 Kasım 2005 Pazartesi

BRÜKSEL – Brüksel’de yapılan Türkiye İstişare Komitesi’nde konuşan Olli Rehn, AB’ye giden kestirme bir yol olmadığını, Türkiye’nin reformlara sahip çıkması gerektiğini vurguladı. Rehn, Eğitim-Sen gösterisinde polisin öğretmenlere karşı uyguladığı şiddetin üzüntü verici olduğunu söyledi.

3 Ekim tarihinden bu yana yapılanları değerlendiren Olli Rehn, Türkiye’nin reformların uygulanması konusunda daha hassas olmasını istedi. İnsan hakları ihlallerinin devam ettiğini belirten genişlemeden sorumlu üye, “Türk hükümeti, AB standartlarına uyum göstermek için acilen eyleme geçmeli” diye konuştu.

Kadın özgürlükleri konusuna da değinen Rehn, dini cemaatlerin karşılaştığı güçlükler bulunduğunu ve işkenceye karşı sıfır tolerans gösterilmesi gerektiğini belirtti.

EĞİTİM-SEN ELEŞTİRİSİ

Sendikal hakların tam olarak sağlanmasının şart olduğunu söyleyen Olli Rehn, Eğitim-Sen gösterisinde yaşananların bu bağlamda önemli bir test olduğunu ve barışçı bir gösteride polisin şiddet kullanmasının üzüntü verici olduğunu kaydetti.

Rehn, “Türkiye reformlara sahip çıkmalı ve uygulamalı. AB üyeliğine giden kestirme bir yol yoktur, belirlenmiş bir yol vardır. Türkiye, Avrupa kamuoyuna, demokratik dönüşüme destek verdiğini ve birlik değerlerini benimsediğini göstemelidir” şeklinde konuştu.

LAGENDIJK: BAZI MADDELER YANLIŞ KULLANILIYOR

NTV yayınına katılan AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk de “Türk hükümeti ve parlamentosu, Türk Ceza Kanunu’ndaki değişiklikleri ifade özgürlüğünü genişletmek için yapmıştı, kısıtlamak için değil. Ama şimdi bazı maddelerin bazı savcılarca farklı şekilde yorumlandığını ve yanlış kullanıldığını görüyoruz. Mesela Orhan Pamuk ve diğerlerine karşı davalar açılıyor. Hükümetin gerçek niyeti ifade özgürlüğünü genişletmekse, bu yasalarda kullanılan ifadelerde de değişikliğe gitmeleri gerekiyor” şeklinde konuştu.

Roj TV krizine de değinen Lagendijk, Türkiye’nin endişelerini anlasalar da Danimarka’da bu konuda nihai kararı siyasetçilerin değil yargının vereceğini belirtti.

Yorumlar kapatıldı.