İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan´da anayasa değişikliği referandumu

ERİVAN (A.A)

Ermenistan Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan, ülkesinde anayasa değişikliğiyle ilgili referandumda, oy pusulasını açıkta işaretledi.

Merkezi Erivan’da bulunan Mediamax ajansının haberine göre, “Bu benim hakkım” diyerek oy pusulasını kabine girmeden işaretleyen Koçaryan, referandum sonuçlarıyla ilgili öngörülerini soran gazetecilere, “Henüz erken olduğunu, bir öngörü için akşam saatlerini beklemek gerektiğini” söyledi.

Vatandaşların mevcut güçlü cumhurbaşkanlığı yetkilerinin korunması veya güçler arasında dengeli bir yapı oluşturulmasını seçme şansı olduğunu söyleyen Koçaryan, “Ben güçler arasında dengeli bir ayrışmayı destekliyorum, ancak vatandaşların tercihi ne olursa olsun, saygı duyacağım. Onlar güçlü bir cumhurbaşkanlığını tercih ederse, Robert Koçaryan, geçen 8 yılda olduğu gibi geniş yetkilerini kullanmaya devam edecektir” diye konuştu.

Haberde, kayıtlı seçmen sayısının 2 milyon 301 bin 828 olduğu, öngörülen değişikliklerin kabulü için referanduma katılım oranına göre seçmenlerin en az üçte birinin ‘Evet’ oyu kullanmasının gerektiği belirtildi.

Ülkede ilk kez sandık çıkış anketi, Ermeni Etkin Politika Fonu adlı kuruluş tarafından yapılacak.

Ermenistan Merkez Seçim Komisyonu açıklamasına göre, seçmenler 41 seçim bölgesindeki toplam 1992 oy kullanma merkezinde referanduma katılabilecek.

MUHALEFETİN BOYKOTU

Referandumdan iki gün önce seçmenleri boykota çağrı amacıyla Erivan’ın merkezinde düzenlenen mitingden sonra muhalefet liderleri dün geceyi Özgürlük meydanında, açık havada geçirdi. Muhalefet liderlerinden Raffi Hovanesyan, gazetecilere yaptığı açıklamada, polisin de kendileriyle birlikte meydanda sabahladığını, kendilerini dağıtma girişiminde bulunmadığını söyledi.

Aram Sarkisyan ise göstericilerin az olmasına rağmen halkın kendilerini desteklediğine inandığını söyledi. Sarkisyan, “İnsanlar bizi destekliyor, ancak bunun için kavga etmek istemiyor” diye konuştu.
Boykot kararı, merkez ve bölge seçim komisyonlarındaki muhalefet yanlısı üyelerin çalışmalara katılmamasını da kapsıyor.

Merkez Seçim Komisyonu yetkilileri, toplam 1992 oy kullanma merkezindeki komisyonlara muhalefet yanlılarının katılmaması durumunda, çalışmaların diğer komisyon üyelerince tamamlanmasının öngörüldüğünü kaydetti.
Cumhurbaşkanı ve parlamento başta olmak üzere yönetim organları arasındaki güç ve yetki paylaşımında yeni bir düzenleme öngören anayasa değişikliği, Avrupa Konseyi tarafından da destekleniyor.

Değişiklikler arasında, Ermeni asıllı başka ülke vatandaşlarına çifte vatandaşlık verilmesi, cumhurbaşkanına ömür boyu dokunulmazlık tanınması ve yine cumhurbaşkanına gerekirse parlamentoyu feshetme yetkisi verilmesi gibi konular yer alıyor.

Yorumlar kapatıldı.