İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Diasporaya Ermeni vatandaşlığı

Nerdun HACIOĞLU / MOSKOVA

Ermenistan’da 2 milyon kayıtlı seçmen dün, devlet başkanı yetkilerinin azaltılıp, meclis yetkilerinin artırılması ve diaspora Ermenilerine çifte vatandaşlık hakkı tanınması konusunda anayasa değişikliği için referandumda oy kullandı. Devlet Başkanı Robert Koçaryan’ı destekleyen üç siyasi grup, Cumhuriyetçi Parti, Taşnak Partisi ve Orinats Erkin tarafından hazırlanan anayasa değişikliği paketi Ermenistan’ın başkanlık sisteminden daha esnek, hükümetin de büyük rol alacağı yönetim biçimine geçilmesini öngörüyor.

Ermenistan’daki muhalefet, anayasa değişikliği konusunda iktidarı sert dille eleştiriyor. Anayasanın değişmesi durumunda 2008 yılında ikinci başkanlık dönemi sona eren Robert Koçaryan’ın parlamento aracılığıyla ileride de iktidarda kalmaya amaçladığı dile getiriliyor.

SINIR DEĞİŞTİRME

Muhalefet yeni anayasada yer alacak bazı maddelere şiddetle karşı çıkıyor. Birincisi görevde bulunan devlet başkanının görev süresinden sonra da dokunulmazlığının devam etmesi. İkincisi Ermenistan meclisinin ülke sınırlarını değiştirme yetkisine kavuşması. Üçüncü önemli itiraz da Ermeni kökenli kişilere çifte vatandaşlık hakkı tanınması. Muhalefet ‘Ermenistan dışında iki misli daha fazla Ermeni yaşıyor. Çifte vatandaşlık yoluyla Ermenistan’ın kaderi yurtdışından tayin edilmek isteniyor’ diyor.

Yorumlar kapatıldı.