İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan Dışişleri Bakanı: Türkiye´nin AB üyeliğini destekliyorum

Los Angeles Dünya İşleri Konseyi tarafından düzenlenen bir toplantıda konuşan Ermenistan Dışişleri Bakanı Vartan Oskanyan, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğini desteklediğini söyledi

24.11.2005

Ermeni diasporasının en yoğun olduğu Los Angeles’ta gerçekleştirilen toplantıya Los Angeles Başkonsolosu Engin Ansay, Başkonsolos Yardımcısı Anıl İnan ve birçok Ermeni vatandaşı da katıldı.

Ermenistan Dışişleri Bakanı, toplantıda öncelikle Ermenistan’ın ekonomik sorunları, ABD ile olan ilişkileri ve Avrupa Birliği ile Kafkasları ilgilendiren konulara değindi. Türkiye-Ermenistan ilişkileri konusunu da gündeme getiren Oskanyan, Türk sınır ve gümrüğünün Ermenistan’a açık olmadığını hatırlatarak, “Bu tarz meseleler tarihte başka ülkelerde de yaşanmıştır, fakat hiçbir ülke birbirine hudutlarını kapamamıştır” dedi.

Katılımcıların, Ermenistan’daki enerji üretimiyle ilgili bir sorusunu yanıtlayan Vartan Oskanyan, ülkesinin enerji üretip bunu birçok ülkeye sattığını ancak Türkiye’nin de enerjiye ihtiyacı olmasına rağmen siyasi nedenlerden ötürü bu alışverişin yapılamadığını kaydetti.

‘TÜRKİYE’NİN ÜYELİĞİYLE AVRUPA’NIN KAPILARI BİZE ULAŞACAK’

Türkiye’nin AB’ye girmesiyle Ermenistan’ın da bundan büyük yarar göreceğini belirten Oskanyan, Türkiye’nin üyeliğine kesinlikle karşı olmadığını, ayrıca Türkiye’nin üyeliği sayesinde, Avrupa’nın kapılarının Ermenistan’a kadar gelmiş olacağını kaydetti. İçtenlikle Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğini desteklediğini söyleyen Ermenistan Dışişleri Bakanı diğer taraftan da, “Fakat Türkiye buna hazır mı? Kendini o kadar geliştirebilecek mi?” ifadelerini kullandı.

Türkiye ile Ermenistan arasında geçmiş ya da mevcut sorunlara ayrıntılı bir şekilde değinmeyen Oskanyan konuşmasında ‘soykırım’ kelimesini telaffuz ederken, “Aramızdaki halledilmesi gereken, soykırım gibi çeşitli sorunlar var” dedi. Oskanyan daha sonra salonda bulunan dinleyicilerin sorularını yanıtladı, ancak sözde Ermeni soykırımıyla ilgili hiçbir soru yönetilmediği görüldü. Los Angeles Dünya İşleri Konseyi’nden Sherry S. Barrat ise açılış konuşmasında ‘soykırım’ kelimesini kullanmazken, ‘Ermeni tehciri’ ifadesini tercih etti.

BAŞKONSOLOS ANSAY: MESAJ VERME İHTİYACI DUYMUŞ OLABİLİR

Los Angeles Başkonsolosu Engin Ansay ise toplantının ardından DHA’ya yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “Bu zannedersen Ermenistan açısından olumlu bir toplantı oldu; Amerika ilişkileri açısından iyi bir çağrıda bulundu. Bizim de bu toplantıda bulunacağımızı bildiği için bir mesaj vermek ihtiyacı duymuş olabilir. Oskanyan, ‘Ermenistan’ın Türkiye’yle iyi temaslar kurması gerektiğini, Ermenistan’ın Türkiye’ye her zaman dostluk eli uzatmaya hazır olduğunu, bunu kanıtlamış olduklarını, ancak bekledikleri karşılığı Türkiye’den bulamadıklarını’ belirtti.”

Haber: DHA

Yorumlar kapatıldı.