İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Düşlüyo-Room dediler düşlerindeki odaları çizdiler

Ayda KAYAR

Yaratıcı Çocuklar Derneği’nin faaliyetlerine katılan okullarda öğrenim gören öğrenciler, Maison Française Dergisi ile Çilek Genç Odası’nın sponsorluğunda düzenlenen ‘Düşlüyo-Room Tasarım Yarışması’na katıldı. 5-14 yaş arasındaki çocuklar, düşledikleri odaları çizdiler. Mimar Sinan Üniversitesi’nin de destek verdiği yarışmaya katılan çocukların tasarımları, büyüklerin de hayal gücünü harekete geçirecek cinstendi.

Toplam 774 çocuk önce yarışmaya kendi çizdiği odayı yolladı. Elenen 22 çocuk geçen ay düzenlenen atölye gününde Mimar Sinan Üniversitesi Endüstiyel Tasarım Bölümü öğrencileriyle buluştu, oradaki abi ve ablalarıyla takımlar oluşturdu ve çizimler profesyonelleştirildi.

Çocukların hayal odalarında doğa, oyun ve spor ön plandaydı. Kimi meleklerden bir avize yaptı, kimi basketbol tutkusunu dekorasyona taşıdı. Bazıları ise bulutlarla birlikte uyumak istedi odasında. Tasarım işini çok ciddiye alıp, hamak benzeri yaylı yatak çizenler de oldu. Ödül kazananlar arasında Caroline-Mustafa Koç çiftinin sekiz yaşındaki kızları Esra da yer aldı. Yarışma ile ayrıntılı bilgiler Maison Française’nin Aralık ayı sayısında.

GİZLİ TÜNELDEN GİRİLEN TÜRKUAZ ODA

VKV Koç Özel İlköğretim Okulu öğrencisi 8 yaşındaki Esra Koç da ‘Türkuaz’ başlıklı projesiyle Maison Française Özel Ödülü aldı. Esra, gizli bir tünelden girdiği duvarları turkuaz odasının ‘orman gibi bir yerde’ olmasını istiyor. Kıyafetlerini de oyuncaklarını da gizli tünelde saklıyor. Ahşap masada çalışıyor.

Esra, gelecekteki mesleği hakkında henüz bir karara varmamış ama şimdilik odasının turkuaz olmasını istiyor. Odasında en çok yatağını seviyor. Resim ve bilgisayar en hoşlandığı şeyler. Odasına resim almak istiyor.

ÇİÇEK BAHÇESİ GİBİ ODA

Özel Küçükprens İlköğretim Okulu öğrencisi 11 yaşındaki Dilara Çebi’nin hayali ‘çiçek bahçesi’ gibi bir oda. Tasarımıyla ‘En Uygulanabilir Oda’ ödülü alan Dilara, odasına terasa çıkan merdivenler aracılığıyla tavandan girmeyi hayal ediyor. Yeşilin hakim olduğu ‘cıvıl cıvıl’ bir oda tasarlamış. Duvarlar kelebek, çiçek desenleriyle süslü. Üstünden çiçekli lamba çıkan bir yatakta yatıyor. Giysilerini içinden masa çıkan dolabında, oyuncaklarını yatağın üzerindeki minik dolapta saklıyor. Dilara da İç Mimar olmak istiyor. En çok Mickey Mouse’u seviyor. Gerçek hayatta odasının tasarımındaki gibi yeşil ve mor olmasını istiyor. En çok da sallanan koltuğunu seviyor. Kitap okuyup, resim çizmekten hoşlanıyor. Odasına ‘güzel bir lamba’ almak ve kendisini rahatsız eden her şeyi atmak istiyor.

ARİN’DEN RENGARENK BİR ODA

Yarışmada ‘En Yaratıcı Kız Odası’nı tasarlayan Özel Aramyan Uncuyan Ermeni İlköğretim Okulu öğrencisi 10 yaşındaki Arin Kantarcıyan, odasına bulutlardan girmek istiyor. Mavi rengin hakim olduğu odada, duvarları da gökyüzü gibi tasarladı. Giysilerini güneşin içine, oyuncaklarını buluta koydu. Masası da ‘aydede’ oldu. Odasını melek şeklinde bir avize aydınlattı. Büyüyünce ‘çizgi karakter tasarımcısı’ olmak isteyen Arin’in en çok sevdiği kahraman Twigy. Arin şimdiki odasına en çok yatağını seviyor. Odasına bir çalışma masası almak, kardeşini de odadan atmak istiyor.

BU ODADA DOĞA VAR

‘Maison Française Özel Ödülü’nü ‘Deep Forest’ adlı projesiyle Özel Aramyan Uncuyan Ermeni İlköğretim Okulu’nun 13 yaşındaki öğrencisi Tamar Öner kazandı. Tamar, tasarladığı odaya yerden ya da kapıdan girmek istiyor. Renkleri pembe ve kahverengi. Duvarlarda ağaçlar, hayvanlar ve gökyüzü motifleri var. Odası evin tam ortasında, girince herkesin görebildiği bir yerde yatıyor. Kıyafetlerini kangurunun (ayı da olabilirmiş) içinde, oyuncaklarını da kangurunun cebinde saklıyor. Çalışma masası zürafa çeklinde. Işık, bulutların arkasındaki güneşten geliyor. Tamar en çok Twigy’yi seviyor. İdeali müzisyen ya da tasarımcı olmak. Kullandığı odanın çok renkli olmasını istiyor. Eşyalarından en çok yatağını seviyor, müzik dinlemekten hoşlanıyor. Odasından çok büyük bulduğu ‘kıyafet dolabı’nı atmak istiyor.

BUNUN ADI ÇİLEBEK

FMV Özel Işık Ana Okulu öğrencisi 6 yaşındaki Zahide Rui Xiao ‘En iyi Mobilya Tasarımı’ ödülüne layık görüldü. Hayalindeki odasında alttan ve üstten açılabilen bir kapı var. Renkleri kırmızı ve pembe, duvarlarda kelebekler var. Koltuk olabilen bir yatakta yatıyor, giysilerini gökkuşağının altındaki dolapta saklıyor. Yatağının uçundaki çiçek kutuların içinde de oyuncakları var. Yatağının kenarındaki düğmeye basınca açılan masada ders çalışıyor. Pencere şeklinde aydınlatma ile kelebek şeklindeki abajurla aydınlanıyor. Zahide, büyünce kuaför olmak istiyor. Şirinler’i, özellikle Şirine’yi çok seviyor. Odasındaki renk tercihi pembe. Bebeklerini ve resim yapmayı seviyor. Odasına bir çerçeve almak, Baz Işık Yılı oyuncağını atmak istiyor.

YAĞIZ, KAPSÜL ODA TASARLADI

Yağız Genç Özel Doğuş İlköğretim Okulu’nda eğitim görüyor. 12 yaşındaki yağızın projesinin adı ‘Kapsül’. Hayal ettiği odaya kapıdan girer girmez turuncu renkle karşılaşıyor. Duvarlarda ışık ve hoparlörler var. Açılır kapanır bir yatakta yatıp, yatağın üzerindeki dolapta giysilerini ve kitaplarını saklıyor. Geniş bir çalışma masası hayal ediyor. Odasına ışık basketbol topu şeklindeki dev pencere ve üzerindeki aydınlatmadan geliyor. Yağız’ın hedefi iç mimar olmak. Gerçek hayatta da turuncu bir oda istiyor. En sevdiği eşya masası, en sevdiği çizgi film kahramanı ise Hulk. Resim yapmak ve kitap okumaktan çok hoşlanıyor.

BU YARIŞ OTOMOBİLİNİN KAPTANI MARK

Özel Yüzyıl İlköğretim Okulu birinci sınıf öğrencisi Mark Adut’un hayalindeki odada yarış arabası posterleri var. Çilek Genç Odası Özel Ödülü’nü alan ‘Kaptan Mark’ adlı projede odanın yerleri mumdan, yatak yarasa şeklinde. Kıyafetler dolapta, oyuncaklar ise yatağın altında. Masasını ceketten yapmış. Işık ise ‘güneşten ve lambadan’ geliyor. Mark’ın amacı doktor olmak. Odasının yeşil olmasını istiyor. En çok masasını seviyor. Play Station ile oyun oynamaktan hoşlanıyor. Odasına bilgisayar almak, ‘bebeklik’ oyuncaklarını atmak istiyor.

Jüride kimler vardı

Prof. Dr. Önder Küçükerman (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi)

Prof. Dr. Şermin Alyanak (Marmara Üniversitesi Öğretim Görevlisi)

Didem Çapa (Yaratıcı Çocuklar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı)

Derin Sarıyer (İçmimar)

Zeynep Ertuğrul (Çilek Genç Odası Perakende Grup Direktörü)

Fulya Us Serdar (Çilek Genç Odası Perakende Mağazalar Müdürü)

Melda N. Çimen (Maison Française Yayın Direktörü)

Yorumlar kapatıldı.