İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Avrupa Konseyi’nden Kretschmer’e: Ülkeler azınlık tanımını kendi belirler

Türkiye’de azınlık tanımının genişletilmesi gerektiği yönündeki açıklamasıyla Ankara’nın tepkisini çeken Avrupa Birliği Komisyonu Türkiye Temsilcisi Hansjörg Kretschmer’e Avrupa Konseyi’nden cevap geldi.

Kretschmer’in sözlerini Zaman’a değerlendiren Avrupa Konseyi Ulusal Azınlıklar Komisyonu Başkanı Antti Korkeakivi, “Avrupa’nın ortak bir azınlık tanımı ve standardı yok. Avrupa’nın ortak bir pozisyonu olmadığı için hiçbir ülkeye azınlık tanımı dayatma hakkı da olamaz.” dedi. Kretschmer, Ankara’nın da tepkisini çeken açıklamasında, “Lozan Antlaşması’nda yapılan azınlık tanımının genişletilmesi gerektiğini” savunmuştu. Ulusal azınlıklarla ilgili Avrupa’nın tek referans antlaşması olan Avrupa Milli Azınlıkları Koruma Çerçeve Sözleşmesi’nde üzerinde uzlaşılmış bir azınlık tanımı olmadığını kaydeden Korkeakivi, “Avrupa Konseyi, hangi grubun azınlık olarak tanınıp tanınmayacağına ilişkin kararı, pratikte üye ülkelerin hükümetlerine bırakmaktadır.” ifadesini kullandı.

Kretschmer’in “Türkiye, Lozan Antlaşması’na dayanan bu savunmacı tutuma göre davranamaz. Türkiye’nin Avrupa’ya doğru hareket etmesi ve Avrupa standartlarına uymasıdır.” sözlerini de değerlendiren Korkeakivi, “Türkiye’nin özel durumuyla ilgili yorum yapamam. Ancak Avrupa’nın bu konuda uyulması gereken ortak standartları yok.” dedi.

Korkeakivi, Milli Azınlıkları Koruma Çerçeve Sözleşmesi’ni Türkiye’nin yanı sıra Fransa, Belçika ve Yunanistan gibi ülkelerin de imzalamayı reddettiğini hatırlattı. Farklı kültürel yapılara sahip ülkelerin değişik gerekçelerle bu sözleşmeyi reddettiğini aktaran Korkeakivi, “Biz, Avrupa Konseyi olarak, bu ülkeleri sözleşmeyi imzalamalarını teşvik ediyoruz. Türkiye’den de beklentimiz, milli azınlıklar sözleşmesini imzalamasıdır.” diye konuştu.

Kretschmer, geçtiğimiz gün Milliyet gazetesine yaptığı açıklamada, Avrupa’da azınlıklarla ilgili olarak uyulması gereken bazı genel ilkeler olduğunu savunarak, “Ankara’nın Lozan Antlaşması’nı sınırlı bir şekilde yorumladığını” iddia etmişti. Son AB Katılım Ortaklığı belgesinde de, Türkiye’nin söz konusu sözleşmeyi imzalaması istenmişti. Ancak, bu sözleşmeyi imzalamayı reddeden AB üyesi ülkelerin bulunması Ankara’nın tepkisini çekiyor. Türkiye’nin yanı sıra Fransa, Belçika, Yunanistan ve Lüksemburg Ulusal Azınlıklar Sözleşmesi’ni imzalamayı reddetti.

26.11.2005

Emre Demir

Strasbourg

Yorumlar kapatıldı.