İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni diasporası sahte tarih yazıyor

Sefa KAPLAN-Özgür EKŞİ/ANKARA

Bilgi Üniversitesi’ndeki Ermeni Konferansı’na ilk cevap Gazi Üniversitesi’nde düzenlenen Ermeni Sempozyumu’yla verildi. Sempozyumda konuşan Prof. Norman Stone, ‘Diaspora geçmişi sürekli romantikleştiriyor ve bu da her şeyi zorlaştırıyor. Sahte belgelerle tarih yazıyorlar’ dedi.

GAZİ Üniversitesi Atatürk Araştırma Merkezi’nin ‘Türk-Ermeni İlişkilerinin Gelişimi ve 1915 olayları Uluslararası Sempozyumu’, Türk-İş’in mali desteğiyle gerçekleşti. İstanbul’da Bilgi Üniversitesi’nde düzenlenen Ermeni Konferansı’na cevap niteliğindeki sempozyumda ilk söz Türk-İş Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kumru’ya verildi. Kumru, ‘Ben sendikacıyım, tarihçi değilim’ diye başladığı konuşmasında Türk-İş olarak Ermeni meselesi konusunda yaptıklarını anlattı. Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Yusuf Halaçoğlu ile Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Baskın Oran’ın zaman zaman sertleşen tartışmaları oldu. Sempozyum, İstanbul konferansından çok daha tek sesli olurken, okunan bildiriler de genel olarak zayıftı. Ermeni meselesinin siyasallaşmasından yakınılan sempozyumda konuşmacılar şunları söyledi:

Prof. Norman Stone (Koç Üniversitesi) Avrupa’daki parlamentoların aldıkları kararlar tarihçilerin işlerini zorlaştırıyor. Tabii bu biraz da diasporanın çabaları sonucunda oluşuyor. Çünkü diaspora geçmişi sürekli romantikleştiriyor ve bu da her şeyi inanılmaz ölçüde zorlaştırıyor. Sahte belgelerle tarih yazıyorlar ama, ciddi bilim adamları bu işin farkında. Ben de Türkleştim. Daha ciddi şeyler yapmalıyız.

Prof. Hikmet Özdemir (TTK) Osmanlı, bir Nisan sabahı uyanıp da, ‘Şu Ermenileri tehcir edeyim’ demedi. Bunun sebepleri vardır. Seferberlikle birlikte Ermeniler Ruslar’ın safında Osmanlı ordusuna karşı savaşmaya başlamışlar, geride kalanlar da ordunun lojistik desteğini kesecek sabotajlara girişmiştir. Yani tehcirin sebebi, Ermeni isyanları ve düşmanla yapılan işbirliğidir.

Hasan Kundakçı (Emekli Korgeneral) Tehcir sırasında, Ermenileri korumak için devletin yayınladığı kararnameler son derece serttir. Yani tehcirin düzenli olması için bütün tedbirler alınmıştır. Tehcir sırasında elbette ölenler olmuştur ama, bunlar açlıktan, hastalıktan meydana gelmiş ölümlerdir.

Prof. Yusuf Halaçoğlu (TTK) Siyasallaştırılmış bir konuda bilimsel toplantı yapmak son derece güçtür. Bugüne kadar bilim bir kenera bırakılarak farklı görüşler ortaya atılmıştır. Bilim adamları bir araya gelip karşılıklı konuşamaz ve tartışamazsa gerçeğin ortaya çıkması mümkün değildir. Bir milleti bu kadar baskı altında tutmak soykırımın ta kendisidir.

Prof. Baskın Oran (Siyasal Bilimler Fakültesi) Ermeni diasporası meseleyi büsbütün içinden çıkılmaz hale getirdi. Ayrıca, 1915 trajedisine sebep olanların cezasız kalmasının Ermeni halkında yarattığı tepkinin bir benzeri, ASALA cinayetlerinin cezasız kalması dolayısıyla Türk halkında oluştu.

Yorumlar kapatıldı.