İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

RTÜK anadilde yayın yapacak TV arıyor

Osman Sert / CNN TÜRK

RTÜK, anadilde yayın yapacak televizyon bulabilirse AB mali fonları ile bu yayınları desteklemeye hazırlanıyor. Ancak başvuru yapan 11 yerel televizyondan hiçbiri belgelerini teslim etmedi.

Avrupa Birliği reformları çerçevesinde önü açılan ana dilde yayın için bugüne kadar verilen dilekçelerin sahiplerinin hiçbiri yayına başlamak için gerekli evrakı toplayarak RTÜK’e iletmedi.

Dışişleri yetkilileri bunu ortak bir tavır olarak algıladıklarını belirtirken, RTÜK yetkilileri en az iki kez söz konusu imza sahiplerinden ilgili belgeleri talep etti.

İadeli taahhütlü olarak gönderildiği için başvuru sahiplerinin eline geçtiği varsayılan mektubunda RTÜK, söz konusu belgelerin tamamlanarak izin verilmesi için kendisine iletilmesini istedi.

AB mali fonları bekliyor

Eğer yayın yapacak kuruluş bulunabilirse AB mali fonları ile bu yayınlar parasal olarak da desteklenecek.

Avrupa Birliği’nin anadilde yayınlar için ayırdığı kaynak, AB Genel Sekreterliği ve yayınları düzenleyen ilgili kuruluşlardan oluşturulacak bir komisyon tarafından yayıncılara proje karşılığında kullandırılacak.

Yetkililer, söz konusu fonların yüzde 15’inin teknik altyapı, kalan kısmının ise yayın içeriği ile ilgili projelere ayrıldığını belirtiyor.

Türkiye’nin, yayın yapacak kuruluş bulunursa söz konusu kaynağı, çocuk sağlığı ve eğitim gibi ilgili kesimlerin bilgi düzeyini geliştirecek programlara tahsis etmeyi planladığı belirtildi.

TRT’de anadilde yayın 2004’te başladı

TRT’de farklı dil ve lehçelerdeki yayınlardan ilk televizyon yayını ‘Kültürel Zenginliğimiz’ adlı programla 7 haziran 2004’te başladı.

Program 35 dakika sürdü. İlk radyo yayını ise saat 06.10’da Radyo-1’den, Boşnakça gerçekleştirildi.

Radyo-1 ve TRT-3’teki yayınlar, pazartesi Boşnakça, salı Arapça, çarşamba Kirmanca, perşembe Çerkezce, cuma günleri de Zazaca yapılıyor.

Yorumlar kapatıldı.