İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ÇUHACIYAN´IN `LEBLEBİCİ HORHOR AĞA´SI FRANSA´DA SAHNELECEK

Fransa’da 2006 Ermenistan Yılı etkinlikleri çerçevesinde, XIX.yy.’da Istanbulda yaşamış tanınmış kompozitör Dikran Çuhacıyan’ın (1837-1898) eserlerinden en meşhuri “Leblebici HoprhorAğa” diğer ismiyle “Garine” Operetinin gösterimi yapılacak.

Fransız “Operet” üç aylık dergisinin verdiği bilgiye göre; “Dikran Çuhacıyan Araştırma Merk.” ve “Ermeni Kültür ve Sanatını Geliştirme ve yayma idaresi”nin Ermenistan’da da çok beğenilen bir batı Ermenisi kompozitörünün operetini temsil etme kararı aldığını belirtirken, eser Jeralt Papazyan tarafından Fransızca’ya tercüme edildi.

Bilindiği gibi Dikran Çuhacıyan 1861-64 yıllarında Milano’da profesyonel müzik eğitimi gören ilk doğulu kompozitör olmuştu. 1876 yılında Takvor Nalyan’ın librettosuna dayanılarak bestelenenen “Leblebici Horhor Ağa” operetinin İtalyanca, Türkçe ve Ermenice versiyonları da bulunmaktadır.

Eser Sovyet ermenistanı’nda 1943 yılında Tadevos Saryan’ın Ermenicesiyle “Garine” ismiyle gösterime giren opere, 1967 yılında aynı isimle filme de alınmıştı.

Operetin sadece şarkı kısmının hazır olduğu bildirilirken, diğer solistlerle beraber Garine rolünü Anya Voznyak, koro eşliğini ise “Vokalita Korosu”nun yapacağı bildirilmekte. Garine 2006 yılında sahne gösterimine hazır olacak.

B. Keşişyan

Yorumlar kapatıldı.