İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

HOŞ GELDİN HİSNAG!

Foto: http://www.lraper.org/main.aspx?Action=DisplayNews&NewsCode=N000001165&Lang=TR

Ermeni toplumu Surp Dznunt (Kutsal Doğuş/Noel) yortusuna hazırlık dönemi olan Hisnag’a 19 Kasım 2005 Cumartesi günbatımında girdi. “Hisnag” klasik Ermenice’de “elli günler” anlamına geliyor ve Noel’i bekleyişi, beklerken hazırlanmayı ifade ediyor.

Evinde Hisnag çelengi bulunduranlar (üzerinde yedi mor + bir beyaz mum bulunan ve çam ağacı dallarından yapılı Yılbaşı süsleriyle donatılmış yeşil çelenk), Hisnag çelengini evlerinin salonunda görünür bir yere yerleştirirler.

Hisnag’in birinci haftası Ermeni geleneğinde Hisnag Perhizi’dir. Yani Pazar günbatımından Cumartesi günbatımına kadar üç öğün yemek yenilir, ancak hayvan mamullerinden (her türlü et, peynir, tereyağ, süt v.b.) uzak durulur, sadece tahıl, bitki ve meyve türevleri tüketilir. Birinci haftanın sonunda (bu yıl 26 Kasım 2005 Cumartesi günbatımında) Hisnag çelenginin üzerindeki yedi mor mumlardan biri Giragamudk (günbatımı) dualarından sonra yakılır. Diğer mor mumlar ise sırasıyla 3 Aralık, 10 Aralık, 17 Aralık, 24 Aralık, 31 Aralık, yedinci ve son mor mumla ortadaki büyük beyaz mum ise 5 Ocak Perşembe günü günbatımında yakılır.

Diğer Hristiyanlar bu donem için Latince Adventus (geliş) kelimesinden türetilen Advent kelimesini, Arap dilini kullanan Hristiyanlar ise aynı anlama gelen Avdet kelimesini kullanıyor. Diğer Hristiyanlar için Advent, 27 Kasım 2005 Pazar günü başlıyor, dört hafta kadar sürüyor ve 24 Aralık gecesi sona eriyor. Bu yüzden marketlerde satılan Avrupa’dan ithal edilen örneklerinden de görülebileceği gibi, onların kullandıkları Advent/Hisnag çelenklerinde sadece dört mum, bazen de ortadaki büyük beyaz renkteki beşinci mum bulunuyor.

Hisnag/Advent döneminin anlamını İncil’de buluyoruz: “O günlerde Vaftizci Yahya (Hovhannes Mıgırdiç) Yahudiye Çölü’nde ortaya çıktı. Şu çağrıyı yapıyordu: “Tövbe edin! Göklerin Krallığı yaklaşmıştır”. Nitekim Peygamber Yeşaya (Yesayi Markare) aracılığıyla sözü edilen kişi Yahya’dır. Yeşaya şöyle demiştir: “Çölde haykırın, ‘Rab’bin yolunu hazırlayın, geçeceği patikaları düzleyin’ diye sesleniyor” (Mat. 3:1-3).

Görüldüğü gibi TÖVBE ve Rab’bin gelişine HAZIRLIK, Hisnag/Advent döneminin ana temalarını teşkil ediyor. Surp Nerses Şınorhali’nin (İnayetli Aziz Nerses’in) duası bu kutsal dönemde imanımızı yenilemekte bize yardımcı olabilir:

“Ey Allah’ın Oğlu,

gerçek Allah!

Sen Peder’in

kucağından indin,

ruhlarımızın kurtuluşu uğruna

Kutsal bakire Meryem’den

beden aldın,

çarmıha gerildin,

gömüldün,

ölülerden dirildin,

sanla Peder’in katına yükseldin!

Göğün ve Sen’in huzurunda

tövbe ediyorum.

Krallığınla geri geldiğin zaman

imana gelen tövbekar hırsız gibi

çok günahkar olan şahsıma da merhamet göster. Amen!”

Yeni bir bebek doğduğunda aile üyeleri nasıl bir sevgi yumağı oluşturursa, Der Hisus’un kutlu doğuşunu kutlamaya hazırlandığımız bu günlerde büyük ailemiz olan cemaatimiz de birlik, beraberlik ve dayanışma içinde olsun.

Ruhanî, hayrî ve içtimaî merkezimiz olan Ermeni Patrikliği, Patriğimiz II. Mesrob Hazretleri ve tüm ruhanilerimiz tüm Hristiyan vatandaşlarımıza manevi zenginlikler, bereket, sevgi, huzur ve sıcak aile ve kilise ortamıyla donanmış bir Hisnag dönemi diliyor.

Hisnag dönemi hayırlara vesile olsun, ülkemizde ve dünyamızda barış, huzur ve esenlik ortamı hakim olsun.

Yorumlar kapatıldı.