İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

SURP HAÇ LİSESİ HAKKINDA DANIŞMA TOPLANTISI

Foto: http://www.lraper.org/main.aspx?Action=DisplayNews&NewsCode=N000001162&Lang=TR

Surp Haç Lisesi (Ermeni Patrikliği’nin eski Ruhban Okulu: Tbrevank) aleyhine açılan dava arefesinde, 11 Kasım 2005, Cuma, saat 18:00’de, Patrikhane’de cemaat üyeleriyle birlikte istişari bir toplantı yapıldı. Patrik II. Mesrob Hazretleri’nin riyasetindeki toplantıya Dr. Takvor Anan başkanlığındaki Surp Haç Lisesi fiili yöneticileri, cemaat kurumları temsilcileri, aydınlar ve basın temsilcileri katıldılar. Toplantıyı Setrak Tokat yönetirken, sekreterliği Mıgırdiç Ardzivyan yaptı.

İstişari toplantı Surp Haç Lisesi hakkındaydı. Birkaç gün sonra Surp Haç Lisesi Vakfı hakkında resmi kurumların açtığı davanın Temyiz Mahkemesinde görüşüleceği göz önüne alınarak, Surp Haç Lisesi fiili yönetimi, dava hakkında cemaati bilgilendirme kararı almıştı.

Yönetim Kurlu Başkanı Dr. Takvor Anan, resmi mercilerin 1985 yılından beri Surp Haç Lisesi Vakfını tanımamakta ısrar ettiklerini ve vakfın gayrimenkullerini devralmak üzere mahkeme yoluna gittiklerini hatırlattı. Günümüzde okulun esas binası için bir tehlike bulunmasa da, mahkemenin olumsuz bir kararı sonucunda vakfın gayrimenkullarını kaybedebileceği kaydedildi.

Dava konusunda hukuki açıklamalarda bulunan Avukat Diran Bakar, okul idaresinde gerek ülkemizde, gerekse uluslararası alanda her türlü hukuki süreci tüketme iradesi bulunduğunu ifade etti.

Patrik Hazretleri tüm bu görüşmelerin Surp Haç Lisesi’ni bir azınlık lisesi olarak açık tutmayı amaçladığını, ancak cematte okulun yeniden bir Ruhban Okulu statüsünde açılmasının düşünülmediğini gördüğünü söyledi. Patrik Hazretleri, bu tespitten sonra sordu: “Peki, cemaatimizin öğretmen ve din görevlisi yetiştirmek gibi bir vizyonu var mı? Yeni din ve eğitim görevlileri yetiştirilemediği takdirde, cemaatimiz okullarından ve kiliselerinden acaba hangileri on yıl sonra hala açık kalabilecekler? Bu konuda düşünen var mı?” Patrik Hazretleri, işte bu nedenle Patrikliğimizin bir üniversite bünyesinde teoloji kürsünün kurulmasını önerdiğini kaydetti. Üniversitede, din görevlilerinin yanı sıra, din bilgisi ve Ermenice dil, kültür ve edebiyat öğretmenileri de yetiştirilebilecek. Patrik Hazretleri din görevlisi ve öğretmen yetiştirmeden varlığımızı korumak hakkında konuşulamayacağını söyleyerek, herkesi, tüm kurumlarımız hakkında, özellikle hayırsever bir grup insan tarafından bütçesi her yıl zorlukla denklenebilen okullarımız hakkında düşünmeye davet etti. “Okulların bütçelerini dengelemek yeterli değildir!” diyen Patrik Hazretleri, bunun yanı sıra birleşik ve merkezi projelerle el ele verip, maddiyat kadar önemli olan kültürel ve eğitim sorunlarını da çözmek gerektiğini yineledi.

Patrik Hazretleri’nin fikirlerini paylaşan tüm katılımcılar, Surp Haç Lisesi sorunu ve diğer sorunlarla kendisi ile birlikte olduklarını belirttiler. Oturum Başkanı Setrak Tokat Ruhani Önderimizin bir kez daha dikkate sunduğu sorunlar üzerinde ciddiyetle çalışacaklarını söyledi.

Yorumlar kapatıldı.