İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

RUHANİ EĞİTİM VE KÜLTÜR YUVASI: ARMAŞ MANASTIRI

Fotolar: http://www.lraper.org/main.aspx?Action=DisplayNews&NewsCode=N000001160&Lang=TR

Patrik II. Mesrob Hazretleri, Ermeni Yazısının 1600. yıldönümü münasebetiyle, 11 Kasım 2005, Cuma, saat 21:30’da, Aramyan Okulu’ndan Yetişenler Derneği lokalinde “Ruhani Eğitim ve Kültür Yuvası: Armaş Ruhban Okulu” konulu serginin açılışına riyaset ettiler.

Kadıköy Surp Takavor Kilisesi din görevlisi Kıd. Peder Dr. Krikor Damatyan’ın çabalarıyla düzenlenen sergide 12 ayrı pano üzerinde bu eğitim ve kültür yuvasının kuruluş aşamaları, ruhban okulu öncesi manastır bünyesindeki eğitim ve kültür çalışmaları, okulun belli başlı hayırseverleri, patriklik makamına ve ruhani önderlik görevlerine yükselmiş olan mezunları, matbaası ve yayımlanan eserleri, okul mezunlarının gerek özgün, gerekse yabancı dilden Ermenice’ye yaptıkları çeviri eserleri, Armaş okulu hakkındaki yayınlar, Kadıköy Kilisesi ve Aramyan Okulu’na hizmet etmiş Armaş okulu mezunları ve rahiplik takdisiyle Armaş Okuluna bağlı din görevlileri tablosu sergilenmekteydi.

Törenin sunuculuğunu dernek yönetim kurulu II. Başkanı Sevan Ataoğlu yaptı. Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Mine Osanyan’ın yaptığı açılış konuşmasından sonra Aramyan Uncuyan Okulu öğrencilerinden Lori Mangasaryan bir şiir sundu.

Patrik Hazretleri yaptığı konuşmada Armaş Ruhban Okulu ve mezunlarının tarihimizdeki öneme değinerek, kimliğimizin alfabemize, dilimize ve imanımızla canlı tutulabileceğini anımsattı. Patrik Hazretleri, yapılan çalışmayı takdir ederek ileride gerçekleştirilecek projelerde başarı diledi.

Başepiskopos Şahan Sıvacıyan ve Tahran Ermenileri Ruhani Önderi Başepiskopos Sebuh Sarkisyan söz alarak yapılan çalışmayı takdir ettiler.

Törende Patriklik Kalem Müdürü Rahip Zakeos Ohanyan, Rahip Zadik Babikyan, Peder Zaven Bıçakçıyan ve Peder Zohrab Civanyan hazır bulundular.

Patrik Hazretleri tarafından sergiyi düzenleyen Kıd. Peder Dr. Krikor Damatyan’a, serginin hazırlanmasında bilgisayar teknik işlerinde büyük ölçüde yararlı olan Raffi Boyacıyan’a, sergi panolarının basılmasında imkanlarıyla yararlı olan Arman Hilkat’a hatıra plaketlerinin verilmesinden sonra, konuklar dernek gençlik komisyonu üyeleri tarafından ağırladılar.

*

XVII. yüzyıldan beri Akmeşe’de faal olan Armaş Manastırı bünyesinde, 5 Temmuz 1889 tarihinde Ermeni Patrikliği’nin Ruhban Okulu merhum Patrik Horen Aşıkyan’ın takdis beratıyla kurulmuştu. Episkopos Mağakya Ormanyan (daha sonra Patrik) ve Başrahip Yeğişe Turyan (daha sonra episkopos, İstanbul ve Kudüs Patriği) el ele vererek ruhban okulunun gerçek bir ekol olmasını sağladılar. 1914 yılına kadar 292 öğrencinin kabul edildiği okul 36 rahip, 5 peder ve 50 öğretmen mezun etmişti.

Yorumlar kapatıldı.