İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

FRANSA BAŞBAKANINDAN TÜRKİYE ERMENİLERİ PATRİĞİNE MEKTUP

Fotolar: http://www.lraper.org/main.aspx?Action=ChangeLanguage&Language=TR

Fransa Başbakanı Dominique de Villepin, Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob II’ye bir mektup yazarak patriğin bilgeliğini övdü, Hristiyan-Müslüman yakınlaşması konusunda Ermeni Patriği’nin önerisine katıldığını belirtti.

Bilindiği üzere, Patrik Mesrob II, 3 Ekim’den önce Avrupa Parlamentosunun 732 üyesine, AB üyesi ülkelerin başbakan ve bakanlarına ayrı ayrı birer mektup göndererek çağrıda bulunmuş ve Türkiye’yi dışlamamalarını istemişti. Bakınız: http://www.lraper.org/main.aspx?Action=DisplayNews&NewsCode=N000001159&Lang=TR

“Büyük çoğunluğu Müslüman olan Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girmesinin dünya barışı açısından yaşamsal değerde olduğunu göstermektedir. Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girme arzusu bu açıdan sadece Türkiye ve Avrupa için değil, dünya barışı için kaçırılmaması gereken bir şanstır” diyen ve Türkiye hakkındaki tartışmaların rasyonel bir zemine çekilmesi için çağrıda bulunan Patrik Mesrob II’ye cevap yazan Başbakan de Villepin’in mektubu şöyle:

***

BAŞBAKAN

FRANSA CUMHURİYETİ

No:2054

Saadetli MESROB II

Türkiye Ermenileri Patriği

Saadetli Patrik Hazretleri

Mektubunuz ve ihtiva ettiği yüksek bir bilgelikle yazılı mesaj için size teşekkür ederim.

Batıda terörist eylemlerin dehşet uyandırdığı ve bazı kişilerce öne çıkarılan uğursuz “medeniyetler çatışması” görüşünün konuşulduğu bu dönemde, Müslümanlarla gayrı-Müslimler, özellikle Hristiyanlar arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi gerektiği konusundaki endişenizi paylaşıyorum.

Bu çerçevede, sizin de altını çizmiş olduğunuz gibi, Türkiye’nin Avrupa’yla yakınlaşması konusu can alıcı bir önem taşımaktadır.

Bu yakınlaşmaya olumlu bakan Fransa, bu sürecin açık ve kontrollü olarak devam etmesi için özen gösterecektir.

Sayın Patrik Hazretleri, en derin saygılarımın ifadesini kabul etmenizi dilerim.

Dominique de VİLLEPİN

Fransa Cumhuriyeti Başbakanı

Türkiye Ermenileri Patriği’ne mektup gönderen yabancı siyasilerden biri de İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos. Bakan Moratinos’un Ermeni Patrikliğinin websitesinde yayımlanan mektubunun tam metni şöyle:

***

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI

BAKAN

Madrid, 26 Ekim 2005

Mesrob II

İstanbul ve Tüm Türkiye Ermenileri Patriği

Kumkapı, İstanbul, Türkiye

Sevgili Patrik,

Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılması konusundaki ilk ibarenin üzerinden 42 yıl geçtikten sonra, katılma müzakereleri nihayet 3 Ekim gecesi Lüksemburg’da başladı. Şüphesiz, Türkiye, Avrupa Birliği ve uluslar arası camia için tarihi bir gündü. Bu ortak başarı için, kendimizi de kutlamamız gerekiyor.

İspanya, başlamakta olan müzakerelerin amacına ulaşacağından emindir. Bu hedefe ulaşmak için, Türkiye azami desteğimizi ve işbirliğimizi güvenle hesaba katabilir.

Avrupa’nın medeniyetlerarası, özellikle Avrupa ile İslam alemi arasında, köprü görevini üstlenecek bir Türkiye’ye gereksinimi vardır. Bu çerçevede, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılması, İspanya ile Türkiye’nin sponsorluğunu birlikte üstlendikleri “Medeniyetler İttifakı”nın uygulamaya başlaması gibi görülmelidir.

İçtenlikle,

Miguel Angel Moratinos

İspanya Dışişleri Bakanı

Yorumlar kapatıldı.