İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bozkurtlar´ın Tahrikleri Bizi Birleştiriyor

1. Elefteros Tipos (Yunanistan) gazetesinin 6 Kasım 2005 tarihli nüshasında “Bozkurtlar’ın Tahrikleri Bizi Birleştiriyor” başlığıyla yayınlanan, Ermenistan Patriği II. Karekin ile yapılan mülakatın çevirisi aşağıda sunulmuştur.

2 „Ermeniler’in dini lideri II. Karekin, Fener’deki olaylara atıfla, tüm Ortodoks Kiliseleri’nin liderlerini “şikayet tonlarını yükseltmeye” davet ediyor.

II.Karekin 1999 Ekim ayından bu yana, M.S.301 yılında Kral Tiridatis’i vaftiz edip, Ermenistan’ı Hristiyanlığı resmen tanıyan ilk devlet yapan, Aziz Gregorios Fotistis’in 132. halefidir.

Patrik II. Karekin ile, Fener Rum Patrikhanesi, Başpiskopos Hristodulos, Pontus’lu şehitler için anıt projesi ile Güney Kafkasya’da ve Ermenistan’da yaşayan 5.800 Yunanlı için bir Yunan Ortodoks Kilisesi’nin inşaı hakkında konuştuk.

Patrik II. Karekin’in mülakatımız sırasında bir çok kez tekrarladığı gibi, Dağlık Karabağ’dan Nahçıvan’a, oradan da Ararat’a (Ermeniler’in ebedi sembolü) kadar tarihin kesintisiz ortak bir anı olduğunu anlıyoruz.

Soru: Fener Rum Patrikhanesi’nde ‘Bozkurtlar’ın yarattığı son dramatik olaylar, herkese vahşet dönemlerini hatırlattı.

Cevap: Şüphesiz, bu olayları kınıyoruz ve bu tür milliyetçi örgütlerin devletler arasında problemler yarattığı ve halklar arasındaki iyi havayı bozduğu görüşündeyiz. Bu hareketleriyle, tarih boyunca sorunları olan milletleri kışkırtıyorlar. Türk Hükümeti’nin verdiğimiz tepkinin farkına varıp, konuya açık yüreklilikle yaklaşacağını ve böylece asırlardan beri merkezi İstanbul’da olan Ekümenik Patrikhane’nin aynı yerde faaliyetine devam edeceğini umuyoruz.

Soru: Ekümenik Patrikhane’nin Yunanistan’a nakli ve yeni kovuşturmalar yapılması yolunda kışkırtıcı sloganlar duyuldu. Çileli Ermeniler buna nasıl tepki verecekler?

Cevap: Bu tür durumlarda, tarihte olduğu gibi, Hristiyan Kilisesi’nin birleşmesi gerektiğini düşünüyorum. Ortodoks Kiliseleri’nin liderlerinin, İsa’ya imanımız ve gerçekler adına itiraz tonunu yükseltmeleri gerekir.

Soru: Kudüs Patrikhanesi’nin yeni Patriği’ni destekleyecek misiniz? 22 Kasım’da yeni Kudüs Patriği’nin atanması vesilesiyle bir tören yapılıyor.

Cevap: Destekleyeceğiz.

Soru: Yunanistan’da nüfus cüzdanlarında din hanesinin bulunup bulunmamasına ilişkin büyük bir tartışma var.

Cevap: Yunan Kilisesi’nin tutumunu kuşkusuz anlıyoruz. Yunan Kilisesi Hükümet’in önüne böyle bir konuyu getirmeyi uygun gördüyse, bunun gerçekleştirilmesi için sağlam temeller bulunuyor demektir. Kilise-devlet işbirliğinin iyi yolda olacağını ve sonuç vereceğini ümit ederiz. YDP bu insiyatifi Hükümet olmadan önce desteklediğine göre, iktidarda bulunduğu bugünlerde olumlu gelişmeler olacaktır.

Soru: Patrik efendi, Erivan’dan 23 km. uzakta, Patrikhaneniz’in merkezi kutsal bölge Eçmiacin’de bulunuyoruz. Hristiyanlığı ilk kabul eden ülkedeyiz.

Cevap: Hristiyanlığın ülkenin resmi dini ilan edildiği günden beri, Eçmiacin’in ruhani merkezimiz olduğunu bilmelisiniz. Geçen asırlar zordu: Kilisemiz’in maruz kaldığı kıyımlar, kovuşturmalar, işkenceler. Bugün bağımsız bir Cumhuriyetimiz var ve Kilisemiz burada görevini yapıyor. Yunanlılar gibi kardeş halklarla ilişkilerin geliştirilmesi görevimizdir. Fener Patrikhanesi ile olduğu gibi, Yunanistan Kilisesi ile de iyi ilişkilerimiz var. Ekümenik Patrik Bartholomeos, Hristiyanlığın resmi din olarak kabulünün 1700. yıldönümü için düzenlediğimiz etkinliklere katılarak bize şeref verdi. Önümüzdeki yıl İstanbul’da buluşacağız. İlişkilerimizi güçlendirmek için pek çok fırsatımız var. Dört papazımız Atina Üniversitesi Teoloji Bölümü’nde öğrenim görüyor, bunun gelenek haline gelmesini ümit ediyoruz. Sevgili kardeşimiz Başpiskopos Hristodulos’un Eçmiacin’i ziyaret edeceğini ümit ediyoruz.

Soru: Sınırlarınızın batısında (halkınızın soykırımından sorumlu olan) Türkiye, doğu tarafında da Dağlık Karabağ’da uzun bir savaştan çıktığınız Azerbaycan var.

Cevap: Yunanlılar ve Ermeniler’in ortak düşmanları var ve bu bizi birleştiriyor. Bu durum, halklarımızın yakınlaşmasına sebep oluyor. Osmanlı İmparatorluğu tarafından yapılanlar, ayrımlar, haksızlıklar ve halklarımızın kovuşturulması, akılda tutulmalıdır. Başpiskopos Hristodulos’u Roma’daki son görüşmemizde Erivan’a davet ettik.

Soru: Parlamentomuz’un Başkan Yardımcısı Surlas, Erivan’ı ziyaretinde, Yunan Parlamentosu adına Yunanlı Pontuslar için Ermenistan’da bir anıt dikilmesini, Yunan Ortodoks Kilisesi inşa edilmesini ve böylece ilişkilerin güçlenmesini teklif etti.

Cevap: Yunan Ortodoks Kilisesi’nin inşaına hiçbir itirazım yok. Çeşitli tarikatların temsilcileri gelip, burada Kilise inşa ediyorlar. Yunan Kilisesi’nin inşaına hayır dememiz mümkün mü?

Soru: Geçirmekte olduğumuz bu zor zamanlarda, ülkenizin gençlerinin dini geleneklere özel bağlılığı olduğu gözlemleniyor. Zamanımızda ne kadar tuhaf görülse de, İncil, Nuh’un gemisi ve Ararat gençlerinize ilham veren sembolleri oluşturuyor.

Cevap: Gençlerimizin hayatında Tanrı var. Bizim inançlı insanlarımız milli vicdanla dua ediyor; İncil’i okumamış ya da dini tarihi henüz bilmiyor olabilir, ancak birçok başka kutsal sebeplerden Kilise’ye bağlı bir gençliğimiz var.“

Yorumlar kapatıldı.